‘Fan un nas corbat...’

La simbiosi d’El Pont d’Arcalís i d’Albert Villaró ha arrodonit a 'La seca, la meca i les valls d’Andorra' un treball discogràfic excels que enllaça tonades tradicionals amb referents d’actualitat

Divendres passat vam poder gaudir d’un d’aquells esdeveniments que no passen massa sovint a casa nostra: el grup de música tradicional catalana El Pont d’Arcalís presentava al Teatre Comunal el seu darrer treball 'La seca, la meca i les valls d’Andorra' que, tal com ens indica el títol, està dedicat al Principat.

El nou treball del grup de folk, que al llarg dels seus 25 anys d’existència s’ha dedicat a divulgar la música i la cançó tradicional del Pirineu, ha estat realitzat amb la participació de l’Albert Villaró adaptant als nostres temps les lletres de les cançons de segles passats. La simbiosi entre els dos talents, el de l’escriptor i el dels músics, és excelsa!

Albert Villaró aconsegueix que tonades tradicionals –la major part d’elles recollides en el seu moment per Eva Julián- ens sonin com si fossin d’avui gràcies als temes d’actualitat introduïts en els versos, utilitzant el to burleta i subtil que tan bé li escau. Lletres que s’acoblen a la perfecció a les mètriques i als ritmes imposats pels músics, i on s’hi poden trobar referències de tot tipus que defineixen el caràcter del nostre país, de cada una de les seves parròquies i de la seva gent (especialment sublims 'Les armes de la nostra nació' i 'El Peirot d’Andorra').

Dues cireretes formen part de les 11 cançons del disc. La primera, un arranjament d’en Jordi Macaya sobre l’evolució del Contrapàs al llarg dels anys fins arribar tal com el coneixem avui. La segona, la històrica cançó de Pete Seeger 'Andorra' que va enregistrar l’any 1962 com a contraposició a la despesa militar que Estats Units feia a la guerra del Vietnam.

Ah, sí! El títol d’aquest escrit forma part de la tornada de 'Les armes de la nostra nació', imperdible: 'Fan un nas corbat/no saben comptar/ fan les ungles llargues/ per esgarrapar'.