Política 05/05/2018

El PS intensificarà les converses amb Liberals, de cara a les eleccions generals

Els socialdemòcrates constaten que, de moment, hi ha hagut més trobades i “converses informals” amb el partit de Gallardo que no pas amb SDP

M. M. / L. M.
3 min
La primera secretària del PS, Susanna Vela, i el president del partit, Pere López, durant la roda de premsa posterior al comitè directiu. / M. M.

Andorra la VellaEl Partit Socialdemòcrata (PS) celebrarà el proper 28 de juny un congrés per definir l'estratègia i el programa electoral i decidir quins seran els pactes electorals per a les llistes parroquials, si és que n'hi ha, de cara a les eleccions generals. Així ho ha apuntat aquest dissabte al matí el president del partit i conseller general del PS, Pere López, després de la celebració del comitè directiu que ha pres aquesta decisió. Ja fa dies que els socialdemòcrates han encetat converses, sobretot, amb Liberals d'Andorra (L'A), malgrat que López les ha catalogat de “primàries i molt informals”. “Hi ha hagut més nombre de trobades amb Liberals que amb SDP”, ha confirmat López que alhora ha deixat tots els escenaris possibles oberts.

En referència a si l'acord està més a prop amb el partit que lidera Jordi Gallardo que no pas amb el de Bartumeu, el líder socialdemòcrata només ha apuntat que “no és un tema d'estar a prop o lluny, sinó que simplement hi ha hagut més trobades amb L'A”. A partir d'ara, López ha establert calendari: “d'aquí al 28 de juny s'intensificaran les converses i es presentarà una proposta al congrés” que l'haurà de validar o no. Tot i això, ha volgut recordar que l'assemblea de finals de juny anirà més enllà de la definició de les llistes electorals, “tenim un component ideològic molt clar i no hi volem renunciar”.

Un cop celebrada la trobada a finals del mes de juny i amb el mandat concret sobre la taula, el partit començarà a treballar en les propostes electorals més concretes en funció de les línies programàtiques que es decideixin aquell dia. Pel que fa a la llista nacional, els socialdemòcrates ja han confirmat que el partit es presentarà en solitari. Respecte a la data de les eleccions no preocupa i entenen, per les paraules del cap de Govern, que no seran abans del novembre.

El comitè directiu també ha servit per acordar que el proper 14 de maig la consellera general, Rosa Gili, i López es desplaçaran fins a París per tenir una trobada amb el representant personal del copríncep francès, Patrick Strzoda. La voluntat de la reunió és poder-li donar “una visió amplia i real” de la situació que es viu a Andorra, segons ha indicat el president socialdemòcrata. Entenen que ja està al corrent de tot el referen a Europa o al contraban, i la trobada tindrà un caràcter més social amb explicacions en referència a les pensions, el sistema electoral i la doble nacionalitat, la reforma del Codi de relacions laborals i la modificació de la Llei de la Funció Pública, dossiers on la posició del PS està totalment contraposada a la del Govern.

Finalment, el comitè també ha acordat integrar de forma permanent la perspectiva de l'ecologia en totes les polítiques del partit. “No és només una marca, sinó que tots els programes sempre es faran pensant amb la sostenibilitat”, ha explicat la primera secretària del partit, Susanna Vela que ha apuntat que “ho hem d'assumir dins del nostre discurs”.

Els joves del PS demanen al Govern que avanci amb el llibre blanc

Per altra banda, aquest dissabte a la tarda una quinzena de persones han assistit al debat sobre igualtat que han organitzat les Joventuts Socialdemòcrates d'Andorra. La trobada, que s'ha celebrat al Centre Cultural La Llacuna, s'ha allargat més d'una hora i ha servit per posar de relleu tot el que cal fer per avançar en quatre grans temes socials: els drets de les dones i dels immigrants, dels col·lectius vulnerables com el dels discapacitats i, també, de la comunitat LGTBI. Els joves del PS creuen que no s'està avançant amb el llibre blanc de la igualtat i fan una crida al Govern perquè actuï amb més determinació.

Un moment del debat sobre igualtat que han organitzat les joventuts del PS. / L. M.

Entre els assistents al debat hi havia, entre d'altres, el president i conseller general del PS, Pere López, i la secretària general del partit, Susanna Vela.

stats