Política 29/05/2018

SDP critica el "ball de cadires" i se centra en l'elaboració d'una candidatura nacional

Jaume Bartumeu diu que no hi ha res tancat a Andorra la Vella i que no descarta ser el candidat de la territorial

M. T.
3 min
El conseller general Víctor Naudi i el president d'SDP Jaume Bartumeu. / M. T.

Andorra la VellaEl president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, ha tornat a criticar aquest dimarts l'acord que volen tirar endavant el Partit Socialdemòcrata (PS) i Liberals d'Andorra (L'A) per a les llistes territorials de les pròximes eleccions generals, que ha qualificat de "ball de cadires amb exclusions i sense cap programa en comú". Bartumeu ha lamentat que s'hagin assabentat del pacte pels mitjans de comunicació i que se'ls hagi exclòs, i ha assegurat que la seva formació continuarà treballant per elaborar un programa i una candidatura nacional, que és l'única llista que a hores d'ara és segur que podran presentar.

Pel que fa a les llistes parroquials, Bartumeu ha dit que tot dependrà de com es concreti l'escenari electoral, però que en tot cas no renuncien a res, tampoc a presentar-se a les parròquies on hi pugui haver una llista conjunta entre L'A i PS.

Preguntat per Sant Julià de Lòria, el president d'SDP ha dit que tot dependrà del que passi amb Laurèdia en Comú, mentre que pel que fa a Andorra la Vella, ha indicat que en aquesta parròquia no descarten cap escenari, fins i tot que ell mateix pugui encapçalar la candidatura. "No és cap secret per a ningú que a Andorra la Vella el que m'hauria agradat és ser cònsol, però ara no hi ha eleccions comunals", ha manifestat.

En tot cas, Bartumeu ha dit que no tenen "cap pressa especial" en tancar els candidats, ja que primer és el programa i perquè és el cap de Govern "qui té el control del calendari". "Sembla que el síndic general li sol·licita que dissolgui a l'octubre perquè hi puguin haver eleccions al desembre, però ja es veurà", ha afegit.

"Parlar clar sobre els problemes del país"

Quant al programa electoral, Jaume Bartumeu ha garantit que quan al setembre el cap de Govern anunciï la data de les eleccions, ja el tindran enllestit, i ha afegit que "no estem per fer partides de parxís" sinó "per parlar clar sobre els problemes del país". En aquest sentit, ha lamentat que es vulguin reduir els fons de garantia de dipòsits, la "campanya insistent sobre la fallida" de la CASS, "l'opacitat total" en les negociacions amb la UE o la necessitat de respectar l'autogovern dels comuns. També s'ha mostrat preocupat per la davallada dels ingressos pel tabac, i considera que el debat polític no es pot centrar en la dicotomia entre les polítiques progressistes i "els que volen conservar el que ja no es pot conservar".

Pel que fa a les declaracions de Toni Martí qualificant de "rupturistes" les propostes del PS en relació a l'avortament i a la religió en les escoles, Bartumeu ha recordat que SDP també està a favor de la despenalització de l'avortament en els tres supòsits i que creu que això no té perquè provocar una crisi constitucional. En canvi, pel que fa a la demanda socialdemòcrata de suprimir la religió del currículum de les escoles públiques, creu que aquesta qüestió no és ara mateix un problema, ja que les classes són voluntàries i amb una baixa participació.

Projectes de llei amb "articulats minsos"

De la seva banda, el conseller general d'SDP Víctor Naudi ha criticat l'elevat volum de projectes de llei que s'estan tramitant en el darrer tram de la legislatura, i ho considera "perillós" ja que hi ha alguns textos, com la llei de seguretat ciutadana, la de conservació del medi natural o la de les donacions d'òrgans, que "disten molt del que haurien de ser, amb articulats minsos que no toquen totes les problemàtiques". A més, ha alertat que, en canvi, encara falten lleis necessàries com les que han de permetre el compliment de l'Acord Monetari o l'anunciada llei òmnibus per frenar el problema de l'habitatge.

stats