Obren la frontera espanyola després d'unes primeres hores de cues

La Guàrdia Civil i la policia nacional no deixaven circular els vehicles de bon matí perquè no havia arribat l'ordre corresponent

La reobertura de la frontera hispanoandorrana ha començat amb mal peu. De bon matí d'aquest divendres, la Guàrdia Civil i la policia nacional espanyola no deixava passar els vehicles amb matrícula andorrana perquè encara no havia arribat l'ordre corresponent. Això ha provocat cues de cotxes i camions, habitual en dies de sortida d'un cap de setmana, d'un pont o vacances, però que ara feia dies que no tenia lloc, perquè el pas fronterer ha estat tancat durant l'emergència sanitària.

Després d'unes hores de confusió, la duana ha confirmat que el pas fronterer finalment s'ha obert, tal com es va anunciar aquest dijous per part de les autoritats espanyoles i andorranes, i els vehicles han començat a circular amb certa fluïdesa, tot i que els agents dels cossos espanyols paren la majoria de conductors i els demanen la documentació, cosa que provoca que la circulació sigui lenta.

Algunes de les persones que han arribat a la Seu d'Urgell per a fer les seves compres, un cop s'ha habilitat la mobilitat dels andorrans a la regió sanitària de l'Alt Pirineu i l'Aran, han assegurat que els agents duaners els han demanat el seu permís de residència per deixar-los circular cap a territori espanyol, però els han alertat que si no viuen al Principat no se'ls deixaria tornar a entrar al país. Molts d'ells han aprofitat el primer dia de reobertura de les fronteres per a fer les seves compres en establiments alimentaris i també per tramitar aquelles gestions que amb la pandèmia van haver d'ajornar.

Una de les queixes principals ha estat, precisament, les llargues cues que s'han experimentat a la duana al llarg de tot el matí, però que s'han anat alleugerant a mesura que han anat passant les hores i el nombre de vehicles que esperava era més elevat.

Un dels compradors que ha arribat a la Seu també ha argumentat que "li sembla normal" que l'obertura de la frontera hispanoandorrana arribi en aquest moment, ja que "Andorra ha gestionat molt millor la pandèmia" i la situació actual del virus a Espanya podria provocar un rebrot al territori andorrà si no es fa un control acurat a les fronteres.

Tot i el trànsit de persones, agents de la policia local de la Seu d'Urgell han explicat que, durant la jornada del matí, no s'ha vist una afluència de persones al carrer més elevada que la resta de dies.