El Pas de la Casa treballa per un oci nocturn cívic

El comú d'Encamp reparteix fulletons informatius i demana als operadors turístics més control dels grups

Si surts de nit, no consumeixis alcohol al carrer; respecta l'entorn: no deixis residus a la via pública i utlitza les papereres; tingues un comportament cívic i respecta el descans dels veïns, i segueix la normativa indicada per l'allotjament i respecta la resta d'hostes. Si tens un local, respecta la normativa d'aïllament acústic; fomenta una conducta cívica entre els usuaris: a l'interior i a l'exterior del local; no serveixis alcohol a menors ni a persones que acumulin una ingesta important, i suavitza la música una hora abans del tancament del local. Són els consells que recull el fulletó informatiu pel comú d'Encamp i que s'ha repartit pels bars, discoteques i allotjaments turístics del Pas de la Casa per conscienciar tant els propietaris dels locals d'oci nocturn com els turistes que surten de festa perquè respectin el descans del veïnat i dels visitants que volen reposar.

De moment, s'han editat 8.000 fulletons en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès. La iniciativa ha sorgit en el marc de la Taula transversal de l'oci nocturn del Pas de la Casa, i és la primera mesura que s'implementa. El cònsol major encampadà, Jordi Torres, ha explicat aquest divendres que "una de les primeres accions de la Taula és conscienciar els gerents dels locals d'oci nocturn i els turistes perquè es comportin, ja que volem un turisme de qualitat, i que hi hagi respecte per la gent que descansa i el mobiliari urbà".

A més d'aquesta primera idea, Torres ha afegit que des del Govern també s'està treballant en altres mesures. Una d'elles és la carta, firmada pels ministeris de Turisme i d'Interior i pel comú d’Encamp, que en breu rebran els operadors turístics, estacions d'esquí i hotels perquè posin més guies perquè controlin els grups, sobretot si són joves, perquè tinguin un comportament cívic. Una altra mesura, que depèn d'Interior, és la de prohibir la venda d'alcohol als bars i discoteques mitja hora abans de l'hora de tancament.

Mentre la prohibició de la venda d'alcohol a partir de certa hora depèn d'un decret del Govern, l'augment dels guies que controlen els grups depèn de la voluntat dels operadors turístics. El cònsol ha explicat que l'any passat va venir un enorme grup belga, d'entre 700 i mil turistes, que disposaven d'un guia cada quinze-vint persones, i que es van comportar molt bé, sense cap incidència. "Vam veure mesures que poden ser profitoses per a la resta de operadors turístics, per això ara els ho proposem i a veure si ens podem entendre entre tots. Andorra aposta pel turisme de qualitat, que se surti de nit, però amb respecte", ha conclòs Torres. En cas que els operadors turístics no responguin, el comú es plantejarà de posar agents cívics que donin la benvinguda als grups i els expliquin les normes de civisme.

Quant a la vigilància, el cònsol ha aclarit que quan arriben grups grans que poden ser conflictius, sobretot per Setmana Santa, es reforça la presència, tant de patrulles d'agents de circulació com de policies. L'hivern que ve, quan la nova fornada d'agents de policia que s'estan formant ja estiguin plenament operatius, el cònsol espera que el reforç sigui permanent.

La campanya per un oci nocturn amb civisme agrada els responsables dels allotjaments turístics del Pas de la Casa. El director de l'hotel Font d'Argent, Joan Poza, ha admès que sovint hi ha soroll i aldarulls al carrer de nit, que impedeix el descans dels turistes que volen dormir per estar frescos per anar a esquiar l'endemà.

Torres ha assegurat que durant el desembre no hi ha hagut cap incidiència, tot i l'elevada afluència de turisme. El cònsol ha puntualitzat que "l'any passat va créixer el turisme francès, aquest any creix el rus, i l’anglès continua a l’alça".