Publicitat
Publicitat

S'aprova el programa de cooperació territorial entre Espanya, França i Andorra

Andorra pot beneficiar-se per primera vegada d'aquest programa de cooperació transfronterera després d'haver-se incorporat, a finals del 2012, com a membre de ple dret de la Comunitat de Treball dels Pirineus

La Comissió Europea va aprovar el passat 19 de maig el Programa europeu de cooperació territorial entre França, Espanya i Andorra (POCTEFA) per al període 2014-2020. L'objectiu és fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre els tres països mitjançant el cofinançament de projectes de cooperació dissenyats i gestionats per actors d'ambdós costats dels Pirineus. Andorra pot beneficiar-se per primera vegada d'aquest programa de cooperació transfronterera després d'haver-se incorporat, a finals del 2012, com a membre de ple dret de la Comunitat de Treball dels Pirineus. Des de l'octubre del 2013, el Principat, a més, ostenta la presidència d'aquest organisme.

Es tracta de la cinquena generació d'aquest instrument europeu de cooperació territorial i compta per aquest nou període amb un pressupost de 189 milions d'euros procedents del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Els fons FEDER gestionats per POCTEFA que reben els projectes, suposen un 65% del finançament dels mateixos. D'aquesta manera, POCTEFA 2014-2020 compta amb 189 milions d'euros que suposen prop de 273 milions d'euros del valor total de la inversió dels projectes en el territori. Aquest pressupost es destinarà a fomentar un creixement intel·ligent, sostenible i integrador en línia amb els objectius marcats per l'Estratègia Europea 2020.

El Programa recull que la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), serà de nou l'Autoritat de Gestió del Programa, com va ser del POCTEFA 2007-2013. El Programa organitza la selecció de projectes mitjançant convocatòries. Les dates de la primera convocatòria estan pendents d'aprovació i s'anunciaran pròximament.

Durant el període 2014-2020, el programa cofinançarà projectes que se centrin a buscar solucions als problemes comuns de la regió en àmbits com el de medi ambient, el d'I+D, la mobilitat, o la formació, per a un territori que inclou prop de quinze milions d'habitants.