Un curset permetrà ser andorrà sense fer l'examen

El Govern aprova el decret de creació i regulació del diploma de ciències humanes i socials d’Andorra

El Govern ha aprovat el decret de creació i regulació del diploma de ciències humanes i socials d’Andorra. El principal objectiu d’aquest text normatiu és flexibilitzar l’accés a la nacionalitat andorrana, establint un nou curs, que en cas de ser avaluat satisfactòriament, eximeix haver de realitzar la prova d’integració que les persones que desitgen obtenir la nacionalitat andorrana han de realitzar davant la Comissió de Nacionalitat prevista reglamentàriament.

Així, les persones que optin per aquesta nova via, hauran de superar satisfactòriament el curs de ciències humanes i socials d’Andorra a fi d’obtenir el nou diploma que els eximirà d'haver de realitzar l’entrevista d’integració. La formació que conduirà a aquest diploma la desenvoluparà gratuïtament el Centre de Formació d’Adults d’Aixovall. Serà una formació de 60 hores organitzada en tres blocs: geografia i medi natural; sociologia i institucions; i història. El ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, ha afirmat que amb aquest curset, el Centre de Formació d'Adults incideix en la cohesió social de la societat i en l'accés a la nacionalitat.

El temari corresponent l’han desenvolupat conjuntament el Centre de Formació d’Adults del ministeri d’Educació i Ensenyament Superior, i l’Institut d’Estudis Andorrans. El centre encarregat de la formació d’adults organitza i publica els horaris a l’inici del curs, que estan pensats, en la mesura del possible, per conciliar aquesta formació amb l’activitat professional dels interessats. Aquest centre també és el responsable d’avaluar els candidats al final de cada bloc temàtic. Aquest procés també permetrà avaluar el nivell A2 de llengua catalana.