Publicitat
Publicitat

Per una millor convivència amb els animals

Canillo impulsa una ordinació per registrar els animals de companyia, aclareix sancions i en crea de noves

El Comú de Canillo està decidit a millorar la convivència entre els animals de companyia i els ciutadans, incidint molt especialment en la neteja dels espais públics, i per aquest motiu ha tirat endavant l'ordinació reguladora de la tinença i del control dels animals de companyia en les vies públiques urbanes i rurals de la parròquia. Entre les novetats, es crea un registre comunal en el qual caldrà inscriure els animals, fins i tot els dels temporers; les sancions es concreten molt més i es fixen entre els 100 i els 300 euros, creant-ne de noves com la del destorbament a la tranquil·litat dels ciutadans (que es castiga amb 200 euros), i també es vol impulsar una campanya de conscienciació amb la implicació dels infants de la parròquia.

Tal com ha comentat la consellera de Social, Rosa Maria Mandicó, la iniciativa va sortir del Consell d'Infants, on es va posar en relleu l'estat de brutícia que hi ha en certs llocs de la parròquia. Llavors es va pensar en fer una nova ordinació que incidís en una tinença responsable dels animals de companyia. Així, tal com ha detallat Mandicó, es crea el registre comunal que complementarà el del Govern i en el qual els temporers hauran d'inscriure les seves mascotes quan arribin a la parròquia. D'aquesta manera, es vol controlar una problemàtica creixent als hiverns, i és l'augment dels gossos que no es tenen identificats. Així, per tant, s'incidirà en aquest control i se sabrà també quants animals de més hi ha en aquests mesos d'hivern a la parròquia. Actualment hi ha registrats unes 500 mascotes però es té constància que "n'hi ha moltes més" i es vol incidir en quantes. Els propietaris tindran un termini de cinc mesos per donar-se d'alta a aquest cens.

Una altra de les novetats és que a partir de les 22 hores i fins a les 8 del matí els gossos no podran estar a terrasses o galeries que puguin destorbar el descans dels veïns. Un altre punt en què s'incideix és que entre els mesos de novembre i abril els gossos no podran transitar per la concessió d'Ensisa, una mesura que pretén reforçar "la seguretat" i també la imatge a pistes, ja que sovint el pas de les mascotes podia posar en perill la integritat de les persones que es troben a l'estació. En aquest sentit, des de Grandvalira han informat que això ja es preveia però que amb la nova ordinació es reforça aquesta prohibició.

De manera paral·lela també es farà una vigilància "exhaustiva" que serà més intensa a certs punts de la parròquia com a la Vall d'Incles, o al passeig del Riu i de la Sella ja que s'han rebut "moltíssimes queixes" pels excrements que es troben en aquestes zones les persones que hi passegen. Hi haurà una major presència dels agents de circulació o d'altre personal per recordar als propietaris que no recollir els excrements pot ser sancionat amb 300 euros, si bé en un principi es vol fer molta "pedagogia" tal com remarca la secretària general del Comú, Núria López.

També es farà una campanya de sensibilització en què també prendran part els infants que han enregistrat un vídeo que es començarà a difondre a partir de mitjans de setembre. També s'han editat tríptics amb les explicacions sobre les sancions i cartells que s'instal·laran als edificis.