Publicitat
Publicitat

Els sindicats preguntaran als ciutadans sobre el vot dels residents a les comunals

Preparen una recollida de signatures per comptabilitzar els suports a aquesta iniciativa i poder traslladar-les als partits amb representació parlamentaria

Una trentena de persones han assistit aquest divendres 1 de maig a la celebració del Dia Internacional del Treballador convocada pel Sindicat de Treballadors del Comú d'Andorra la Vella (SITCA), la Unió Sindical d'Andorra (USdA) i el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT). Segons han expressat els seus representants en el manifest inicial proposen una llei per impulsar referèndums i consultes populars, la incorporació d'Andorra a l'Organització Internacional del Treball i la participació dels residents en la vida política.

A la pràctica, la primera acció serà la d'iniciar una enquesta on tots els ciutadans censats al país, nacionals o residents, puguin expressar la seva opinió sobre el vot dels residents a les eleccions comunals. La idea és instal·lar un punt per recollir les signatures a Andorra la Vella o Escaldes a partir del maig i acabar la campanya per la Fira d'Andorra la Vella, segons ha explicat el president del SITCA, Cristian Asensio. En funció dels suports que rebi aquesta iniciativa legislativa popular traslladaran les signatures als partits amb representació parlamentària perquè ho debatin al Consell General.

De fet, un dels representants polítics present a la trobada ha estat el primer secretari i conseller general del PS, Pere López, que s'ha compromès a avaluar el volum de signatures recollides i si és "rellevant i significatiu" a traslladar la demanda al Consell General. Això si, primer ha animat a altres col·lectius, per exemple de residents, a adherir-s'hi i ha indicat que caldrà esperar a després de les eleccions comunals.

Tant aquesta proposta com la d'una Llei de referèndum i processos de participació ciutadana busquen, com ha dit el secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, que tots els ciutadans puguin dir la seva i que la veu del poble "estigui més clarament representada al Consell General". I és que Ubach s'ha mostrat convençut que amb la participació dels residents els resultats electorals serien diferents i naixerien altres partits.

La llei de referèndum és un dels elements que té sobre la taula el PS i, segons ha avançat López, després de les comunals tirarà endavant "algun tipus d'iniciativa legislativa" en aquest sentit.

El secretari general de l'USdA ha explicat que l'assistència no ha estat massa notòria perquè hi ha por dels treballadors a perdre la feina si es manifesten i perquè la situació econòmica preocupa. Per això, han optat per un esdeveniment lúdic-festiu per "tornar a començar amb decisió i contundència". La idea és mantenir aquest format més festiu amb arrossada popular i activitats i repetir "molts anys".