Societat 16/11/2017

Una vintena de persones es formen com a informadors turístics

És la primera edició d'un curs, impulsat pel Govern, que vol donar resposta a les demandes de guies turístics i agents de viatges

Ana
2 min
Un moment de la visita dels assistents al curs d'habilitació d'informadors turístics a l'interior de la Farga Rossell. / L. M. (ANA)

La MassanaDurant aquest mes de novembre, un grup de vint persones assisteix a la primera edició del curs d'habilitació d'informadors turístics d'Andorra. Es tracta d'una formació impulsada pel Govern, que vol donar resposta a les demandes formulades des de l'Associació de guies turístics (AGTA) i l'Associació d'agències de viatges (AAVA), per tal de desenvolupar una oferta formativa destinada a professionals del sector, així com impulsar iniciatives que regulin aquesta professió. D'aquí que la majoria dels assistents siguin membres de l'AGTA i l'AAVA o persones interessades en proveir serveis d'informació turística a Andorra.

Aquesta formació és fruit d'un projecte transversal de quatre ministeris: Educació, Turisme, Cultura i Medi Ambient. Es tracta de donar primer una visió global i integradora dels principals conceptes relacionats amb la professió d'informador turístic i, després, aportar continguts més específics, ja siguin culturals, sobre patrimoni natural o eines comunicatives que ajudin a l'informador a expressar-se. El director del departament de Formació Professional i Recursos Educatius, Quim Torredà, ha explicat que "cada departament va desenvolupar els continguts que considera essencials que ha de tenir una persona que fa d'ambaixadora del país a visitants i turistes". En aquest sentit, la tècnica del ministeri de Turisme, Carolina Cuen, ha apuntat que "un guia també és un ambaixador social i cultural", de manera que, si ho fa bé, farà que el visitant torni a Andorra i, alhora, sigui un difusor positiu de la destinació.

De moment, tant la membre de la comissió de guies de l'AAVA, Bianca Meeuwissen, com el president de l'AGTA, Norman Balbàs, han valorat molt positivament la iniciativa i han assegurat que s'ajusta a les seves necessitats. Meeuwissen ha volgut destacar l'intercanvi d'experiències entre companys de curs, ja que no només adquireixen coneixements específics de diversos temes, sinó que també poden compartir maneres de treballar diferents. Balbàs, per la seva banda, ha dit que "faltava un curs com aquest", tant pels futurs informadors com pels que necessiten actualitzar-se, i ha valorat especialment els coneixements d'història.

El curs va començar el 8 de novembre i s'allargarà fins al dia 30. En total són 70 hores lectives, distribuïdes en cinc mòduls formatius que combinen sessions teòriques amb visites i activitats pràctiques en entorns turístics reals i significatius, com la que s'ha fet aquest dijous a la tarda a la Farga Rossell. Al final de la formació, totes les persones que l'hagin seguit amb regularitat obtindran un certificat oficial, emès pel Govern, que les acredita com a informadors turístics d'Andorra.

Aquest primer curs d'habilitació d'informadors turístics és de caràcter pilot, de manera que, quan s'acabi, es farà una avaluació entre totes les parts (ministeris, formadors i alumnes), per tal d'ajustar, si s'escau, el contingut i el temps de la formació de cara a una segona edició, que es preveu planificar durant els primers mesos del 2018. I també per l'any vinent, es programarà una edició del curs al mes de juny, coincidint amb el 25è aniversari del primer curs de guies culturals, que ara queda integrat en aquesta formació.

stats