Andorra i la UE acorden mantenir 30 anys el sector del tabac fora de la unió duanera

S'han tancat les negociacions pel que fa a la lliure circulació de mercaderies, i quant a la circulació de persones, es podria trobar una solució similar a la de Liechtenstein

"Avui és un gran dia perquè, després de tres anys, hem tancat un element molt important de les negociacions". Així s'ha expressat la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, després d'anunciar l'acord amb la Unió Europea per tancar el capítol de lliure circulació de mercaderies de l'acord d'associació, i amb ell, una solució satisfactòria per al sector del tabac. Així, tal com ja s'havia anunciat, aquest sector gaudirà d'una transitòria de 30 anys abans de ser inclòs en el règim d'unió duanera, "el període més llarg que mai la UE ha acceptat en un acord d'associació". Un cop entrat en vigor l'acord d'associació, a partir del setè any es començaran a reduir, de manera gradual, els drets de duana, i alhora, la pèrdua d'ingressos que patirà el Govern es compensarà amb augments impositius sobre el producte. 

A canvi d'aquesta mesura, Andorra ha acceptat diversos compromisos en favor de la salut pública i contra el frau i el contraban de tabac que ja es començaran a implementar abans que es tanqui tota la negociació per l'acord d'associació. En primer lloc, haurà d'adherir al conveni marc de l'Organització Mundial de la Salut sobre la lluita antitabac, que el Govern té previs aprovar i entrar a tràmit parlamentari en les properes setmanes. A més, haurà d'adoptar les directives europees en matèria de fabricació, presentació, venda i publicitat de productes de tabac. Andorra també es compromet a reforçar la lluita contra el frau i el contraban, i a no deixar que augmenti el diferencial del preu del tabac respecte als països de l'entorn, i en concret amb Espanya. Ubach també ha destacat que l'acord preserva la sobirania fiscal del Principat, manté les franquícies duaneres comercials "que són essencials per al comerç" i que obre noves possibilitats de negoci per al sector agrícola i ramader, ja que tots els productes agrícoles –excepte el tabac– entraran a formar part del règim d'unió duanera, de manera que el sector tindrà més oportunitats de diversificació, d'arribar a nous mercats i d'accedir als segells de qualitat europeus.

Voluntat de tancar tot l'acord l'any vinent

L'acord s'ha tancat aquest divendres durant la visita que han fet a Andorra el cap negociador de la Unió Europea del Servei Europeu d’Acció Exterior, Thomas Mayr-Harting, i el cap negociador adjunt, Claude Maerten. Mayr-Harting, que també s'ha mostrat satisfet per l'acord assolit, ha recordat que la gran dependència que té Andorra amb el tabac "no és una solució per sempre". Així, considera que l'acord assolit permet donar suport al procés de transformació que ha de dur a terme l'economia andorrana. 

El cap negociador ha anunciat que el ritme de treball per a l'acord d'associació s'intensificarà durant els propers mesos perquè la intenció és concloure les negociacions tècniques a finals d'any o principis del vinent. El motiu és la voluntat de tancar l'acord abans del final del mandat de l'actual president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, tenint en compte que en haver estat cap de Govern també d'un petit estat, té una sensibilitat especial per entendre les especificitats d'Andorra. Ubach veu factible el calendari perquè si s'han trigat tres anys a tancar la lliure circulació de mercaderies és perquè era l'escull més difícil a superar i també perquè les dues parts necessitaven un treball per conèixer-se mútuament. Amb tot, la ministra ha assegurat que tancar l'acord d'associació "és més important que urgent", i que la qualitat compta més que el temps.

L'acord inclou una clàusula de salvaguarda que poden invocar les dues parts. Andorra podrà fer-ho en cas de greus dificultats econòmiques, fiscals, socials o mediambientals, mentre que la UE podrà aplicar-la en cas d'evolució desfavorable en matèria de lluita contra el contraban o de producció del tabac. Per això, Andorra haurà de trametre informació sobre la situació de les finances públiques, la diversificació econòmica i la importació del tabac per tal que la UE en faci un seguiment. En cas d'incompliments, però, Claude Maerten ha assegurat que sempre s'intentaran resoldre en el comitè mixt de manera amistosa. Si això no és possible, totes dues parts poden acudir al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, però un cop el tribunal resolgui, sempre serà el comitè mixt qui prengui les decisions que pertoquin.

Lliure circulació de persones, com a Liechtenstein

Finalment, Thomas Mayr-Harting ha avançat que ja s'ha començat a parlar sobre la qüestió de la lliure circulació de persones. El cap negociador és conscient que eliminar les quotes actuals d'immigració és un repte per als petits països, i per això aquest divendres han parlat de les possibilitats de transició que hi pot haver. Així, tot i que no ha avançat quina és la solució que hi ha sobre la taula, sí que ha fet referència a la que es va adoptar amb Liechtenstein com a possible via per també aplicar-se a Andorra, Mònaco i San Marino. Cal recordar que Liechtenstein, en entrar a l'Espai Econòmic Europeu, va pactar una transitòria per a la lliure circulació de persones que ha anat renovant amb el temps.