Publicitat
Publicitat

Ramon Cierco, sorprès per les al·legacions de la FinCEN

L'accionista de BPA ha fet les primeres declaracions des que va esclatar l'afer a 'The Wall Street Journal', on s'ha queixat, a més, d'"injustícia" en el tracte de les autoritats nord-americanes

Un dels principals accionistes de BPA, Ramon Cierco, que juntament amb el seu germà, Higini Cierco, posseeix aproximadament el 75% de l'empresa, assegura que està "sorprès" per les al·legacions de blanqueig de capitals per part dels EUA. L'accionista, que ha escollit el diari nord-americà 'The Wall Street Journal' per fer les primeres declaracions des que va esclatar el cas BPA, ha assegurat que l'entitat ha estat tractada injustament per part de les autoritats nord-americanes. A més, Ramon Cierco ha insistit que les auditories periòdiques de KPMG i Deloitte no van mostrar mai indicis de blanqueig de capitals, mentre que el seu germà, Higini Cierco, ha refusat fer declaracions.

'The Wall Street Journal' ha aconseguit parlar amb un dels màxims accionistes de BPA, Ramon Cierco, que ha afirmat que no creu que es blanquegessin diners a través de l'entitat i que no sap si mai es van pagar els suborns dels quals va acusar el FinCEN nord-americana.

A més, Cierco fa referència a les auditories antiblanqueig, que van mostrar que "tot estava net" i que, segons el banquer, són la raó per la qual no van prendre mesures. "Si haguéssim sabut d'aquest comportament, hauríem actuat", ha insistit l'accionista al diari nord-americà. Per això, els advocats dels germans Cierco han enviat correus a KPMG i Deloitte, responsables de diferents auditories entre 2000 i 2013, per demanar més informació sobre aquestes tasques de control. Segons fonts properes als auditors consultades per 'The Wall Street Journal', però, no van ser contractades per verificar tots els fons que passaven per l'entitat, sinó únicament per comprovar una mostra d'aquestes transaccions.

El diari econòmic explica, a més, la "sorpresa" de Ramon Cierco per la nota del FinCEN, perquè no hi va haver cap tipus d'advertència d'aquest o altres reguladors que BPA seria acusada de males conductes. A més, continua el rotatiu, agents antiblanqueig nord-americans haurien estat controlant BPA "mesos abans de l'avís", segons va explicar en un discurs Anton Smith, conseller d'Afers Econòmics de l'Ambaixada dels EUA a Madrid.

Ramon Cierco també ha aprofitat l'entrevista per denunciar que Andorra és un "blanc fàcil" per a les autoritats dels EUA. "Andorra és un país petit", afegeix Cierco, "no té mar, ni petroli, ni materials miners, ni empreses nord-americanes". L'accionista reitera el seu desig que l'entitat continuï existint, tot i que reconeix que no sap si podrà ser sota el nom BPA.