Publicitat
Publicitat

S'obre la línia de crèdit perquè les empreses clientes de BPA facin front a nòmines i altres pagaments corrents

Els empresaris poden fer les sol·licituds a partir de divendres al matí i finalment la línia de finançament serà inicialment de 45 milions d'euros i tindrà un interès de l'Euríbor a tres mesos més el 2%

El Govern ha comunicat aquest dijous l'aprovació d'un decret per habilitar un programa de finançament destinat a "cobrir les necessitats de liquiditat a aquelles empreses que tinguin comptes exclusivament a BPA o que [sent clients de l'entitat] les seves capacitats de liquiditat a través d'altres entitats no siguin suficients", segons ha informat el cap de Govern en funcions i portaveu, Gilbert Saboya. Els empresaris podran fer les seves sol·licituds a partir d'aquest divendres a les 8.30 hores a la planta baixa de l'edifici administratiu del Govern i hauran de justificar mitjançant diferents documents la necessitat de liquiditat per al correcte funcionament de les seves empreses. Finalment la línia de finançament serà inicialment de 45 milions d'euros, i ampliable, com ja s'havia avançat fins a 100 MEUR.

Les operacions a les quals es podrà destinar l'efectiu a crèdit –que tindrà un interès de l'Euríbor a tres mesos més el 2%– seran els pagaments de les nòmines del personal, les cotitzacions de la CASS, lloguers, pagaments a proveïdors i despeses de funcionament habituals. De qualsevol manera la demanda per acollir-se a aquest programa inclourà un estudi personalitzat per part d'una comissió tècnica formada per quatre representants del Govern i d'un representant de BPA, que decidiran l'import final que es facilita a l'empresa per continuar les seves operacions amb normalitat.

La línia de finançament s'ha estructurat amb dos sistemes diferenciats segons el destí de l'operació: per al funcionament nacional es continuarà gestionant a través de BPA, amb una línia de crèdit proveïda pel Govern –per no esgotar la liquiditat de l'entitat– en un compte especial; en el cas de l'operativa internacional es farà a través d'una segona entitat a elecció de l'empresa –donat el bloqueig de facto de l'operativitat internacional de BPA– amb un aval del Govern. En tots dos casos l'interès aplicat serà el citat anteriorment. Saboya ha assegurat que creu que, tot i el cost financer que suposarà per a les empreses la situació "ho agrairan d'entrada" perquè "està en perill la viabilitat de les empreses" i ha recordat que el Govern "també està assumint un cost de finançament" en un sistema pensat per mantenir intacte el balanç de BPA.

El Govern ha assegurat que es treballarà en l'agilitat de les tramitacions perquè les demandes puguin ser resoltes en un termini de 24 hores. S'han habilitat unes dependències especials al costat de l'Actua Corner, a la planta baixa de l'edifici administratiu del Govern en horari de 8.30 a 19 hores que es mantindran també obertes els dissabtes de 8.30 a 14 hores. Per fer la demanda els empresaris hauran de presentar-se amb un extracte bancari dels darrers dotze mesos, la posició global dels seus comptes a BPA i una declaració jurada assegurant que no disposen de recursos en altres entitats per fer els pagaments. Segons ha explicat el Govern mitjançant un comunicat, "l'atorgament tindrà en compte que no hi hagi risc financer per part de l’empresari i que aquest respongui amb garanties personals, en primera instància els fons dipositats a BPA."

Saboya ha justificat la urgència de la decisió recordant que "estem arribant a unes dates en què s'han de fer pagaments importants, com les nòmines", però no ha pogut especificar la durada d'aquesta situació, que es pressuposa en els càlculs de la línia de crèdit. De moment podran acollir-se al programa empreses i negocis amb compte a BPA amb dificultats per fer front a les necessitats de circulant que no disposin de crèdit suficient en altres entitats bancàries i les pòlisses de crèdit tindran una durada de tres mesos. El procediment implicarà que s'estudiï en molt poc temps tota l'operativa de l'empresa i es demanarà que tornin un cop sigui resolta la solicitud per explicar en detall "el diferencial entre allò que demana i allò que li donem", ha afegit el secretari d'Estat per a la Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, que ha compartit la compareixença amb Gilbert Saboya.

De les seves explicacions s'ha interpretat que el Govern tindrà, doncs, un doble paper, d'avalador i de prestador. Per poder funcionar nacionalment el Govern obrirà comptes en les entitats bancàries del país. El Govern dipositarà els diners en aquests comptes que serviran per pagar les demandes de compensació diàries que van cap als comptes de BPA que formin part del programa. A més, el Govern adquireix un dret contra els diners que l'empresari ja té a BPA, mentre que en el cas de l'operativa internacional només funciona com a avalador de línies de crèdit ofertes per les entitats no intervingudes.

Cooperativa de treballadors de BPA
Els treballadors de BPA reunits en assemblea aquest dimecres van proposar una cooperativa, mutualitat o, fins i tot, la creació d'un banc central andorrà, com a alternativa a la liquidació del banc. En aquest sentit Saboya ha afirmat que "sempre és bo que hi hagi noves opcions de futur, no tinc cap mena d'oposició ideològica o de principi econòmic", però que en tot cas, "és evident que hi ha d'haver una capacitat diferent de la liquidació judicial perquè hi pugui haver cooperativa".

Pel que fa a la proposta de la creació d'un banc central andorrà el cap de Govern en funcions no s'ha volgut pronunciar però ha insistit que "el sistema financer és un sistema sòlid, malgrat que no hi hagi banc central i ha de demostrar que és capaç de superar aquest tipus de situacions originàries d'una pràctica molt circumscrita a l'entitat [BPA]".

Possibles incidències amb les domiciliacions d'empreses parapúbliques
Gilbert Saboya ha assegurat, pel que fa a les incidències denunciades per part dels treballadors de BPA sobre les domiciliacions de BPA per part d'empreses parapúbliques, que "ens hem preocupat aquest dijous amb una comunicació interna que no hi hagi cap mena de propensió o de proactivitat en aquest sentit" i ha tancat el tema pel que fa a l'afectació de l'Administració Pública sense entrar a valorar el fet que la situació es pugui estar donant també en empreses privades.

Etiquetes