Economia 16/12/2021

El Consell prorroga els ERTOs fins al juny

L'oposició lamenta la manca de previsió

M.P.
4 min
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, durant la seva intervenció al Consell General.

Andorra la VellaEl Consell General ha donat el vistiplau aquest dijous a allargar durant sis mesos més, fins al juny del 2022, l'aplicació de la figura dels ERTO en aquells sectors que presenten un major risc de contagi, entre ells el de l'oci nocturn, tenint en compte que la validesa del text expirava el proper 31 de desembre. Tal com ha indicat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, la voluntat és poder continuar donant ajuda als sectors considerats de major risc "i permetre accedir a mesures que minimitzin les restriccions" i el tancament d'aquestes activitats. Les mesures aprovades, a més, també contemplen prestacions per a aquells autònoms que tenen activitat en aquests mateixos sectors.

Per part dels partits de l'oposició, tant el conseller general de terceravia, Joan Carles Camp, com la consellera general socialdemòcrata, Judith Salazar, han criticat "manca d'anticipació" per part del Govern tenint en compte que el text s'ha entrat a tràmit per la via d'extrema urgència i necessitat. A l'entendre de l'oposició, "entenem que ja no estem parlant d'una situació imprevisible", ja que "sabíem que la llei s'acabava i calia fer un exercici d'anticipació". Segons Salazar, "presentar un text amb caràcter d'extrema urgència i necessitat denota una manca de previsió o la voluntat del Govern de no tenir en compte la perspectiva de les oposicions". Tot i la crítica, ambdues formacions han donat el seu suport al projecte de llei, "malgrat que ens hagués agradat un horitzó temporal més ampli" que superés els sis mesos.

En resposta als consellers, Gallardo ha posat en relleu que per tal de prendre mesures eficients que ajudin els sectors més afectats per la pandèmia "hem d'esperar a l'evolució del dia a dia", ja que "els escenaris són molt canviants". De fet, el ministre ha manifestat que "prenent aquesta mena de decisions el que estem fent és anticipar-nos" davant d'un moment en plena expansió del virus. En relació amb el fet d'entrar el text per la via d'extrema urgència, Gallardo ha indicat que aquesta no ha estat la voluntat de l'executiu, ja que en altres ocasions s'han tingut "debats molt enriquidors" al voltant d'aquesta temàtica. Això no ha impedit, però, un nou intercanvi de retrets entre Xavier Espot i Joan Carles Camp, a qui el cap de Govern ha acusat de criticar sempre les propostes i no aportar mai cap solució alternativa.

Dos mesos més perquè Govern apliqui mesures de contenció

Donant continuïtat als punts relacionats amb la crisi sanitària, el Consell General també ha aprovat facultar el Govern per un període de dos mesos més per tal que pugui aplicar mesures restrictives que permetin contenir l'expansió de la pandèmia. Malgrat que la proposta ha comptat amb el suport de tots els grups, la consellera socialdemòcrata Judith Salazar ha recomanat a l'executiu que segueixi amb la tasca d'interlocució amb la societat, la transparència i la pedagogia. "No estem dient que no ho facin, però entenem que no ens hem de cansar de fer-ho", ha dit.

Aprovats els comptes del 2019 amb el vot en contra i les crítiques de Terceravia

"Sessió de la vergonya". Amb aquestes paraules ha definit el president del grup parlamentari de Terceravia + UL + Independents, Josep Pintat, el segon punt de la sessió ordinària del Consell general que s'ha celebrat aquest dijous referent a la liquidació de comptes de l'exercici del 2019. Tal com ha detallat Pintat, "votar sí als comptes és menystenir el Consell General i tota la ciutadania", tenint en compte que el Tribunal ha tornat a efectuar "força incompliments en el seu informe" i, per aquest motiu, "els grups parlamentaris hem acordat dotar-lo de nous mecanismes de responsabilitat", per la qual cosa "mentre això no es produeixi no aprovarem les liquidacions", ha dit.

A banda, el parlamentari també ha criticat el Govern, i particularment el titular de Finances, Eric Jover, perquè es continua sense facilitar les dades sobre BPA des de l'Agència de Resolució d'Entitats Bancàries (AREB) i l'Autoritat Financera Andorrana (AFA). Així doncs, per al grup parlamentari seria important implementar nous mecanismes coercitius per a les entitats que no compleixin amb les recomanacions del Tribunal de Comptes. "Si no hi ha sancions, això no funciona. La comissió de Finances demana al Consell General, cada any, que comuniqui a les entitats donar compliment a les recomanacions del Tribunal de Comptes que fa any rere any, i sabem que Sindicatura ho fa, però després les entitats no fan ni cas", ha denunciat Pintat.

Al seu torn, Jover ha recordat les difícils tasques de comunicació donat que actualment el president del Tribunal està en funcions, i encara no ha dut a terme cap compareixença davant del Consell General. A la vegada, ha convidat el líder de Terceravia a portar l'afer a la Justícia, recordant que BPA segueix sent una empresa privada i que la informació demanada és confidencial.

Creació d'una comissió especial per a la sostenibilitat de les pensions

El ple del Consell General també ha aprovat per assentiment la creació d'una comissió especial de seguiment de la CASS i per a la sostenibilitat de les pensions, una proposta d'acord que compta amb el vistiplau de tots els grups parlamentaris i que deixa sense efecte l'acord del 20 de maig de fer un pacte d'Estat sobre aquesta qüestió. Segons detalla el text, i tal com ha explicat el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, els objectius principals són crear un "espai plural i de debat" que segueixi l'actualitat de la CASS i la sostenibilitat del sistema de pensions, tenint en compte el model econòmic andorrà i les mesures que, amb el temps, caldrà implementar. A més, la comissió podrà elevar al ple, de forma permanent i en qualsevol moment, les conclusions i reflexions del sistema públic de pensions per tal que els consellers generals es puguin manifestar.

stats