Publicitat
Publicitat

TRAGÈDIA AÈRIA

Arriben a Alemanya els primers cossos de l’avió estavellat als Alps

Lufthansa explica el retard per errors en els certificats de defunció

Setanta-vuit dies després de l’accident de l’avió de Germanwings que cobria el trajecte entre Barcelona i Düsseldorf, els familiars de les víctimes van començar ahir a rebre les despulles dels difunts. La delicada identificació dels morts i diversos errors en els certificats de defunció estan allargant el procés de repatriació, però finalment aquesta setmana les exèquies d’una part de les víctimes podran tenir lloc a Alemanya.

Les restes mortals de les 51 víctimes catalanes i espanyoles seran repatriades dilluns en un avió especial de Lufthansa, l’aerolínia matriu de Germanwings, segons va informar la companyia. Per la seva banda, fonts del ministeri d’Exterior van explicar a aquest diari que, més enllà dels gestos de la companyia aèria, la repatriació dels cadàvers és una responsabilitat exclusiva i individual de cada família i, per tant, l’Estat no ha participat en absolut en el procés.

Necessari per tancar el dol

Un avió especial de Lufthansa va aterrar dimarts a les 22.30 hores a Düsseldorf amb 44 fèretres, entre els quals els dels 16 alumnes i dues professores de l’institut de Haltern am See, que tornaven a Alemanya després d’haver participat en un intercanvi escolar amb un institut de Llinars del Vallès. Ahir les despulles mortals de 44 de les 72 víctimes alemanyes que van morir en l’accident de Germanwings van ser entregades en una majestuosa cerimònia a Düsseldorf. “L’arribada de les restes mortals ajuden els familiars a començar a tancar el procés de dol, ajudant-los a acceptar la realitat que els seus éssers estimats no tornaran a casa”, va apuntar Elmar Giemulla, advocat representant de les víctimes.

Els taüts dels escolars i les professores van ser conduïts a la tarda cap a Haltern en un comboi amb escorta policial. En el cementiri local ja hi ha un espai reservat en homenatge a aquestes víctimes. Al seu institut han penjat les imatges dels 16 estudiants i de les dues professores que van perdre la vida en l’avió que es va estavellar sobre als Alps francesos. Davant del centre escolar també s’han plantat 18 arbres en record seu.

Els familiars de les víctimes estan patint una neguitosa espera per les restes dels seus éssers estimats. La setmana passada les famílies dels 16 escolars van escriure a Lufthansa per expressar la seva “còlera i desesperació creixent” després del retard anunciat per la companyia alemanya en la repatriació dels cossos. Els familiars estaven preocupats per no poder recuperar les restes a temps per les exèquies, previstes a partir de demà divendres.

Segons els familiars, Lufthansa els va informar secament de la interrupció del procés de lliurament de les despulles mortals a causa d’errors en la formulació dels certificats de defunció.

Contradiccions sobre el retard

A França, Bernard Bartolini, l’alcalde de Prads-Haute-Bléone, a la zona del sinistre als Alps de l’Alta Provença, precisament la persona que va firmar les 150 actes de defunció, va declarar a l’AFP que no hi havia hagut problemes més enllà de simples errors tipogràfics “en noms estrangers”. “Això no ha bloquejat res. Les actes estaven enviades des de fa tres setmanes i a mesura que rebíem les correccions demanades per la Fiscalia les escrivíem”, va aclarir Bartolini.

El fiscal de Marsella, Brice Robin, es retrobarà avui a París amb familiars de les víctimes per parlar del “procés d’identificació”, de “repatriació dels cossos” i de la “restitució dels efectes personals identificats o no identificats”. Després de la trobada, es preveu que Robin doni compte a la premsa de l’estat de la investigació i del procés de repatriació de tots els cossos.

Segons els investigadors, els 150 ocupants de l’avió A320 de Germanwings que cobria el trajecte entre Barcelona i Düsseldorf el 24 de març passat van morir després que el copilot alemany, Andreas Lubitz, el conduís intencionadament cap a les muntanyes i el fes estavellar.

Les últimes investigacions apunten que Lubitz, que patia greus trastorns psicològics, hauria visitat dotzenes de doctors en busca d’ajuda. La Fiscalia no descarta obrir un procés penal contra la companyia Lufthansa i la seva filial Germanwings per haver fracassat a l’hora de detectar que Andreas Lubitz podia posar en perill els passatgers del seu avió.