Publicitat
Publicitat

BP pagarà 16.800 milions al govern dels Estats Units pel vessament de 2010

El pacte tanca el litigi per la pitjor catàstrofe d'aquest tipus fins ara, que va abocar 5 milions de barrils de cru al golf de Mèxic

El govern dels Estats Units ha tancat un acord d' indemnització per valor de 18.700 milions de dòlars (16.800 milions d'euros) amb la petroliera British Petroleum (BP) per la catàstrofe mediambiental causada pel vessament de cru al golf de Mèxic a l'abril 2010, el major vessament de la història.

Amb aquesta decisió es tanca el llarg litigi pel vessament de petroli que es va produir a conseqüència de l'explosió a la plataforma Deepwater Horizon, que extreia cru per a BP del pou Macondo, en què van morir 11 persones, i que va abocar prop de 5 milions de barrils a les aigües del golf de Mèxic.

"Aquest és un acord històric. Està dissenyat per compensar l'estat per tots els danys, tant mediambientals com econòmics", ha recalcat Robert Bentley, governador de l'estat d'Alabama en una conferència de premsa.

Alabama, juntament amb Louisiana, Mississipí, Florida i Texas, formen el grup d'estats afectats per la marea negra que van denunciar conjuntament a la petroliera britànica, que ara els indemnitzarà a a terminis en 18 anys.

El pagament de la petroliera britànica BP inclou 5.500 milions de dòlars en sancions per la llei federal d'Aigües Netes, que es destinaran a les tasques de reparació i restauració dels estats afectats a la zona. Així mateix, abonarà 7.100 milions pels danys als recursos naturals i 4.900 més per segellar acords amb els governs estatals i locals, a més d'uns 1.200 milions en demandes addicionals i costos d'avaluació de danys. La factura total de BP, sumats els pagaments realitzats prèviament en tasques de neteja, puja al voltant de 53.800 milions de dòlars.

La fiscal general dels EUA, Loretta Lynch, va afirmar en un comunicat que la indemnització pactada és "l'acord més gran aconseguit per una entitat individual en tota la història del país".

"Ajudarà a reparar el dany fet a l'economia del golf de Mèxic, la pesca, aiguamolls i vida salvatge. I oferirà beneficis duradors a les properes generacions a la regió", ha afegit Lynch. La demanda civil contra la petroliera la va presentar al desembre de 2010 per Eric Holder, predecessor de Lynch.

S'espera que l'acord sigui ara ratificat per un tribunal federal al començament de 2016, després que en els propers mesos es dugui a terme un procés de debat públic sobre el seu contingut.

Per la seva banda, Bob Dudley, director executiu de BP, va valorar en un comunicat l'acord com "un resultat realista que ofereix claredat i certesa a totes les parts". A més, ha remarcat que proveirà "un significatiu flux d'ingressos durant molts anys per avançar en la restauració dels recursos naturals i pèrdues relacionades amb el vessament".

Com a resultat de l'acord, les accions de la petroliera britànica es van disparar a la Borsa de Londres, ja que tanca la majoria dels litigis pendents per l'abocament de petroli de 2010. En l'índex principal londinenc, el FTSE-100, les accions de BP van registrar a la fi de la jornada borsària un avenç del 4,35%.