Publicitat
Publicitat

Brussel·les veu en la proposta grega "una bona base per a la negociació"

Els ministres de Finances de la zona euro debaten aquest dissabte l'última proposta, aprovada ja al Parlament hel·lè

El comissari europeu d'Afers Econòmics i financers, Pierre Moscovici, ha afirmat aquest dissabte que l' oferta enviada pel Govern d 'Alexis Tsipras a Brussel·les - aprovada pel Parlament grec aquest mateix matí- constitueix una "bona base per a la negociació".

"Les institucions, totes, hem dit que aquest pla pot constituir una bona base per a la negociació", ha afirmat Moscovici a la seva arribada a la reunió extraordinària de ministres d'Economia i Finances de la zona euro (Eurogrup), que se celebra aquest dissabte a Brussel·les sobre la crisi grega.

Per a l'eurocomissari, "avui (dissabte) és un dia important per a la zona euro, i tal com la Comissió Europa (CE) ha dit des del principi l'objectiu és mantenir la integritat de la zona euro i mantenir a Grècia dins de l'euro". Ha arribat, segons Moscovici, "el moment de la veritat".

Respecte al pla de reformes que el Govern del primer ministre hel·lè, Alexis Tsipras, ha enviat a les institucions (la CE, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional) i que aquestes van analitzar ahir divendres, Moscovici ho ha considerat com "un gest important".

"Estem fent progressos. Les propostes del Govern grec són molt properes a les que hi havia sobre la taula per part de les institucions abans del referèndum", ha dit per la seva part el vicepresident de la CE per l'Euro, Valdis Dombrovskis, a l'arribada a la reunió.

Ha afegit que veu que "hi ha voluntat d'arribar a un acord per part de les autoritats gregues" i ha destacat el suport majoritari rebut per la proposta al Parlament hel·lè. Tot i així, Dombrovskis ha admès que "hi continua havent qüestions i preocupacions per part dels Estats membre".

Els titulars dels dinou països que comparteixen l'euro, sota la presidència de l'holandès, Jeroen Dijsselbloem, analitzaran aquest dissabte el pla de reformes i la sol·licitud efectuada per Tsipras d'un nou rescat, el tercer, per un període de tres anys i per una quantitat que estaria al voltant dels 50.000 milions d'euros.

Malgrat l'ambient optimista, fonts comunitàries assenyalen que la confiança entre Grècia i els seus creditors està molt malmesa, de forma que la reunió d'aquest dissabte podria acabar amb un acord de mínims encara, a l'espera de la cimera de demà diumenge dels líders de la UE dels 28.