Publicitat
Publicitat

Corea del Nord suspèn en l'últim minut la visita de Ban Ki-moon al país

El diplomàtic sud-coreà havia anunciat dimarts que viatjaria dijous al complex intercoreà de Kaesong, en la primera visita d'un secretari general de l'ONU a Corea del Nord en 20 anys

Corea del Nord ha cancel·lat en l'últim moment el seu permís al secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, per visitar demà dijous al complex industrial intercoreà de Kaesong, situat en territori nord-coreà.

El mateix Ban ha informat aquest dimecres de l'anul·lació quan intervenia en un fòrum celebrat a Seül, i ha dit que lamenta la decisió de les autoritats de Pyongyang, segons l'agència de notícies sud-coreana Yonhap.

La cancel·lació es produeix tot just un dia després que el secretari general de Nacions Unides anunciés que tenia previst visitar el 21 de maig el polígon intercoreà de Kaesong. Aquesta havia de ser la primera visita d'un secretari general de l'ONU al país en més de 20 anys (l'últim a viatjar a l'aïllat país va ser Butros Gali en 1993).

El diplomàtic sud-coreà, que es troba al seu país natal amb motiu del Fòrum Mundial de l'Educació a Incheon (a l'oest de la capital), pretenia visitar el polígon industrial conjunt, obert el 2004 i principal vestigi del període d'acostament entre les dues Corees la passada dècada.

"A primera hora d'aquest matí, Corea del Nord ens ha informat de sobte a través d'un canal diplomàtic que es cancel·lava el permís atorgat per les autoritats nord-coreanes per la meva visita al complex industrial de Kaesong", ha dit Ban en el seu discurs pronunciat davant el Fòrum Digital de Seül.

"No s'ha donat cap tipus d'explicació al voltant de les raons de la cancel·lació. Aquesta decisió que ha pres Pyongyang resulta profundament lamentable", ha afegit.

Ban tenia previst visitar Kaesong per reunir-se allí amb els empresaris sud-coreans i empleats nord-coreans que treballen al parc industrial i enviar un missatge de reconciliació a tota la península.

"Com a secretari general de l'ONU no estalviaré cap esforç per donar pressa Corea del Nord perquè cooperi amb la comunitat internacional pel bé de la península coreana i per la pau i l'estabilitat", ha sentenciat Ban en el seu discurs.

La cancel·lació de la seva visita arriba en un moment marcat per la confrontació entre les dues Corees, que segueixen tècnicament en guerra ja que el conflicte que les va enfrontar entre 1950 i 1953 es va tancar amb un alto el foc i no amb un tractat de pau.

A més de les tensions militars, des de mesos Pyongyang i Seül mantenen un desacord sobre els salaris dels operaris nord-coreans de Kaesong.