Publicitat
Publicitat

Crimea vol nomenar Putin ciutadà d'honor un any després de l'annexió

El líder rus va admetre fa poc que va decidir la "reunificació" un mes abans del referèndum a la regió

Gairebé un any després del referèndum a Crimea sobre la seva incorporació a Rússia, les autoritats de la península han proposat aquest divendres nomenar el president rus, Vladimir Putin, com a ciutadà d'honor.

La presidència del Consell d'Estat, el parlament regional, ha anunciat la seva decisió de promoure la candidatura de Putin per atorgar-li el màxim guardó de la república. Les autoritats consideren que s'ha de premiar al mandatari rus pel seu paper en la "reunificació" de Crimea amb la Federació Russa.

El 16 de març del 2014 es va celebrar a la península un referèndum en el qual gairebé un 97% dels votants es van pronunciar a favor de la annexió a Rússia, però el resultat no va ser reconegut ni per Kiev ni per la comunitat internacional. Només dos dies després es va firmar el tractat bilateral pel qual tan la república de Crimea com el port de Sebastopol es van convertir en membres de la Federació Russa.

Aquesta setmana Putin va reconèixer per primer cop que va ordenar l'annexió de la península just després que el Parlament d'Ucraïna fes fora Víktor Yanukóvich. La consulta i la posterior annexió es van produir setmanes després que un comandament rus ocupés el Parlament de Crimea. Putin sempre ha defensat que Crimea és un territori històricament rus que va ser "injustament" integrat a Ucraïna al 1954.