Publicitat
Publicitat

Donald Trump, un nou Silvio Berlusconi?

Els italians veuen en l'aspirant republicà a la Casa Blanca una rèplica del seu ex primer ministre: un multimilionari groller transformat en polític incorregible

Un polític popular, multimilionari, provocatiu, avesat als insults i a les insinuacions sexuals i un pentinat que no deixa indiferent a ningú… Donald J. Trump? Sí, fàcilment. Però per als italians aquest home podria ben bé ser l'ex primer ministre Silvio Berlusconi.

"Tocca a voi [Us toca a vosaltres]", diuen aquests dies els italians que es dirigeixen als molts turistes nord-americans que visiten el país.

Els europeus estan expectants aquests últims mesos amb la campanya d' alta tensió que Trump està duent a terme als EUA, però també estan preocupats. Segons una enquesta del Pew Research Center, el 85% d'europeus, residents en 10 països diferents, no tenen cap confiança en la capacitat de Trump per gestionar els afers internacionals.

Fa poc, el president francès, François Hollande, va dir que els "excessos" del candidat republicà fan que la gent "tingui ganes de vomitar".

Però justament els italians són els que expressen, en termes relatius, més confiança en Trump: un 21% li fan costat, davant el 9% a França i el 6% a Alemanya.

Els paral·lelismes

A Itàlia s'ha escrit molt sobre les similituds entre Trump i Berlusconi: tots dos fan bandera del seu èxit en els negocis, tots dos controlen el panorama mediàtic del seu país –de fet, Berlusconi tenia l'avantatge de gairebé monopolitzar-lo quan era al poder–, tots dos presumeixen de la seva potència sexual i tots dos sembla que gaudeixen quan es tracta d' insultar la gent i altres estats.

Però la vulgaritat de Berlusconi era una vergonya per a molts italians, igual que la de Trump ho és per a molts nord-americans –la majoria, demòcrates, però també alguns republicans–. No obstant això, no hi ha arguments que sostinguin que la seva grolleria és la clau de la seva popularitat.

"Tots dos són deliberadament transgressors, trenquen el discurs polític avorrit de sempre a través d'un llenguatge vulgar, insultant, i aixequen la veu contra els oponents amb consignes fàcils, acudits pujats de to i comentaris misògins", escriu Alexander Stille, periodista i escriptor, a The Intercept.

Trump ha insultat els mexicans, els musulmans i les dones. Berlusconi va felicitar el president Obama pel seu "bronzejat" i va acusar els alemanys de no reconèixer l'existència de camps de concentració nazis.

Diguem-ne incorrecció política o diguem-ne masclisme. Sigui el que sigui, sembla que funciona amb un electoral fart del que considera la ineficàcia oferta pels principals polítics.

Val més un acudit que un debat polític

Els exabruptes de Berlusconi tenien impacte entre els votants italians, que el van mantenir al càrrec més temps que qualsevol altre líder des de la Segona Guerra Mundial. Com va dir l'expresident italià, Carlo Azeglio Ciampi, al setmanari alemany 'Der Spiegel', els italians prefereixen riure d'una sortida de to de Berlusconi abans que discutir el dèficit pressupostari.

Als Estats Units, molts comentaristes suggereixen que els comentaris àcids de Trump arriben especialment als homes blancs de més edat –el nucli del seu electorat–, ja que connecta amb la seva frustració amb un món que ha aturat el seu ascens.

Putin, el tercer home

A Trump i Berlusconi els uneix també la seva admiració per un altre home: el president rus Vladimir Putin, també reconegut per l'ús d'un llenguatge dur, com quan va convidar un periodista francès a sotmetre's a una circumcisió.

Amb una popularitat altíssima, els russos no semblen molestos per les maneres de Putin, que es manté combatiu i desafiant amb Occident. Molts veuen la seva agressivitat com el comportament adequat per fer front a la humiliació que consideren que pateix el país després de la desintegració de la Unió Soviètica.

Segons l'enquesta de Pew, els tres líders comparteixen un alt grau de popularitat a Itàlia. No només Trump és molt ben valorat pels que donaven suport a Berlusconi, sinó també entre els que tenen una bona impressió de Putin.