Publicitat
Publicitat

Erdogan vol un avió especial per al cap religiós turc perquè el Papa també en té un

El president de la república laica justifica que es tracta d'una autoritat respectada a l'islam

El cap de l'autoritat religiosa de Turquia, Mehmet Görmez, hauria de tenir un avió oficial a la seva disposició, atès que "també ho té el Vaticà". Es tracta d'una proposta del president turc, l'islamista Recep Tayyip Erdogan, que revifa així una recent polèmica per l'assignació d'un luxós cotxe oficial a Görmez, el rang del qual equival al d'un ministre, per un valor suposadament de 350.000 euros, tot i que fonts oficials van rebaixar el preu a un terç d'aquesta suma.

Erdogan havia rebutjat les crítiques "maleducades" contra el dirigent religiós, que va tornar el vehicle, i va prometre lliurar-n'hi un altre de pagat des de Presidència.

"Per què no es fixen en el Vaticà? Els líders religiosos tenen avions privats. Som un país insignificant? Al Vaticà es fa, però el nostre líder viatja en vols comercials", va dir Erdogan. El president va proposar assignar un avió oficial a la institució religiosa, amb pressupost públic, comparable a un ministeri i coneguda com a Diyanet, atès que "Mehmet Görmez no és només un líder religiós de Turquia, sinó respectat a tot el món islàmic".

"Parlaré amb [el primer ministre] Ahmet [Davutoglu]. Si en els seus viatges a l'estranger el nostre ministre d'Afers Religiosos pot utilitzar un avió de la nostra flota, per què hauria de viatjar en vols comercials?", es va preguntar el president.

A Turquia només el president i el primer ministre disposen d'un avió oficial, encara que també el fa servir sovint el ministre d'Afers Exteriors.

El ministre d'Afers Europeus, Volkan Bozkir, en canvi, utilitza vols comercials quan es desplaça a Brussel·les, ha confirmat a Efe un portaveu del seu ministeri. Tampoc el Vaticà posseeix un avió propi, tot i que l'aerolínia de bandera italiana Alitalia posa a disposició del Papa un dels seus aparells quan realitza viatges a l'estranger.

Encara que Turquia és un país laic segons la seva Constitució, Erdogan ha començat a convidar el cap de la Diyanet a nombrosos actes oficials i es fa acompanyar per ell en algunes visites d'estat.