Publicitat
Publicitat

La comunitat internacional condemna l'intent de cop d'estat i dóna suport a Erdogan

Governs de tot el món es posen al costat del govern al·legant que va ser escollit democràticament

La comunitat internacional ha condemnat  l'intent de cop d'estat a Turquia i ha mostrat el seu suport al govern d'Erdogan. L'ONU, els EUA, Rússia, la majoria de països de la Unió Europea, l'Iran, Veneçuela i altres països de l'Amèrica Llatina han defensat el president turc davant l'intent de derrocar-lo.

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha fet una crida a respectar els "drets fonamentals" de Turquia i ha considerat "inacceptable" la interferència militar en els assumptes d'estat. "Serà crucial afirmar el règim civil i l'ordre constitucional d'una forma ràpida i pacífica d'acord amb els principis de la democràcia", ha dit en una declaració oficial, en què ha demanat "calma i moderació".

Estats Units

"Evitar qualsevol violència o bany de sang"

Després de més de tres hores de silenci, el president dels Estats Units, Barack Obama, ha fet una crida a "totes les parts" a Turquia perquè donin suport al govern, mostrin contenció i evitin qualsevol violència "o bany de sang" després del cop d'estat al país. El secretari d'Estat, John Kerry, que s'ha mantingut en contacte permanent amb Obama, ha parlat amb el ministre d'Exteriors turc, Mevlüt Çavusoglu, per "posar èmfasi en l'absolut suport a les institucions democràtiques i el govern democràticament escollit" del país.

De fet, Obama té bona relació amb Erdogan, el president turc, ja que Turquia és un aliat clau per als EUA, tant pel que fa a la pertinença a l'OTAN com pel seu paper a la guerra de Síria i l'Iraq (els EUA utilitza bases turques per bombardejar l'Estat Islàmic en aquests dos països). Precisament, el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha emès un comunicat per cridar a la calma i al respecte per les institucions i la Constitució turca.

La reacció d'Obama de suport a Erdogan va provocar una cadena de reaccions dels líders internacionals.

Espanya

"Donem suport a l'ordre constitucional"

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha traslladat el suport d'Espanya a l'ordre democràtic del país, després del cop d'estat fallit. "Espanya dóna suport a l'ordre constitucional democràtic a Turquia, país amic i aliat", ha escrit el president al seu compte oficial de Twitter.

Unió Europea

"Moderació i respecte per les institucions democràtiques"

La Unió Europea ha afirmat el seu total suport a les institucions democràtiques i ha demanat un ràpid retorn a l'ordre constitucional a Turquia, un "soci clau", segons recorda un comunicat dels líders de la UE, que són a Macedònia en una cimera de països d'Europa i Àsia. L'alt representant de Política Exterior de la UE, Federica Mogherini, ha demanat "moderació i respecte per les institucions democràtiques", mentre el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha dit que quan Turquia surti d'aquesta crisi determinarà el futur de les seves relacions amb la UE.

França ha demanat respecte a l'ordre democràtic i ha fet una crida a "evitar tota violència", en un comunicat semblant al del govern alemany, que ha demanat "fer tot el que sigui possible per protegir les vides humanes".

El nou ministre britànic d'Afers Exteriors, Boris Johnson, ha reiterat el suport del país al govern escollit democràticament a Turquia, i el primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha enviat un missatge de suport a l'executiu turc per dir que Grècia està "al costat de la democràcia i la legalitat constitucional".
 

Rússia

"Evitar qualsevol enfrontament sanguinari"

Per la seva banda, Rússia ha demanat solucionar els problemes en el marc constitucional. Segons el ministre d'Exteriors del govern de Putin, Serguei Lavrov, cal evitar qualsevol "enfrontament sanguinari". Rússia ha normalitzat recentment les relacions amb Turquia, després que els turcs demanessin perdó a finals del 2015 per haver fet explotar un avió de l'exèrcit rus a la frontera amb Síria.

Iran

"Estabilitat, democràcia i seguretat"

El ministre d'Afers Exteriors de l'Iran, Mohammad Javad Zarif, ha condemnat l'intent de cop d'estat que hi va haver ahir a Turquia i ha demanat "estabilitat, democràcia i seguretat" per al poble turc.

Turquia és el destí turístic per excel·lència a l'Iran i un dels socis comercials més importants, i alhora l'Iran és el principal proveïdor d'energia, tant de petroli com de gas per a Turquia.