Publicitat
Publicitat

L'Eurogrup rep el nou pla del govern grec, que es debatrà diumenge

Les principals concessions passen per l'augment de l'IVA i l'eliminació de pensions a partir de l'octubre. Atenes té fins a la mitjanit per enviar l'oferta a Brussel·les

El portaveu de l'Eurogrup, Michel Reijns, ha anunciat poc després de les deu d'aquest vespre de dijous que els ministres de finances de l'eurozona han rebut ja la nova proposta del govern grec. " Propostes gregues rebudes per Dijsselbloem, és important que les institucions les valorem", ha piolat.

Tot i així, hi ha hagut moments d'incertesa quan fonts del gabinet del president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, han advertit que la carta no estava signada i que, per tant, no podia ser considerada vàlida. Uns minuts més tards, sembla que l'errada s'ha subsanat i el portaveu del gabinet de Juncker ha tuitejat: "Ara rebut. Signat. Les tres institucions el valoraran".

El consell de ministres de Grècia havia aprovat aquest mateix dijous la proposta que havia d'enviar abans de la mitjanit als seus socis, un pas previ per aconseguir un acord amb els creditors, en un moment en què el país viu l'onzena jornada de 'corralito' i els problemes s'aguditzen.

La proposta no ha estat filtrada als mitjans, però segons el portal econòmic Naftemporikí, seria una barreja del plec inicial de 47 pàgines de mesures plantejades per Atenes i les últimes reformes publicades per la Comissió Europea (CE) just després de la convocatòria del referèndum.

D'acord amb aquestes fonts, en el tema de les pensions Grècia manté la seva darrera concessió d'avançar a l'octubre el pla esglaonat d'eliminar les prejubilacions, mentre que les institucions havien demanat que fos aquest mes.

Respecte a l'IVA, accepta l'última proposta de la CE, que ja s'havia acostat a les posicions gregues. Així, contempla un IVA del 6,5% per a medicaments, llibres i teatre; un 13% per aliments bàsics i frescos, hotels, energia i aigua, i un 23% per a la resta, inclosos els restaurants, als quals actualment s'aplica el 13%.

Les illes del mar Egeu continuarien tenint un descompte del 30% sobre les tarifes de l'IVA. A més, recull una pujada del 26% al 28% de l'impost empresarial (el govern el volia incrementar al 29%), mentre que l'impost de luxe passa del 10% al 13%.

Com a mesura de suport a les pimes i els autònoms, proposa elevar de 10.000 a 25.000 euros el llindar d'ingressos exempt de l'IVA.

Quitança o no quitança

Perquè aquest acord pugui progressar en les files del partit esquerrà Syriza, al govern, és essencial que faci esment de la reestructuració del deute, com han insistit repetidament diversos diputats. Aquesta qüestió ha entrat avui en el debat europeu i s'ha notat un canvi de to entre els representants de les institucions, formades per la CE, el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI), així com en els països de l'euro.

El  rescat sol·licitat ahir per Atenes al Mecanisme Europeu d'Estabilitat (Mede) abasta un període de tres anys i la quantia s'elevaria a 50.000 milions d'euros, segons els mitjans grecs, basant-se en el càlcul efectuat per l'FMI de les necessitats de Grècia fins al 2018.

En la carta de sol·licitud, Atenes es va comprometre a presentar avui una àmplia llista de reformes per aplicar en les àrees de "sostenibilitat fiscal, estabilitat financera i creixement econòmic a llarg termini".

Segons la premsa local, el govern va elaborar aquesta missiva amb ajuda de l'executiu de França per garantir que les propostes compleixen les especificacions sol·licitades pels socis i assegurar així que no seria rebutjada.

Onze dies amb 60 euros

Mentrestant, avui és l'onzè dia de 'corralito', després que el govern prorrogués ahir les restriccions fins al 13 de juliol, cosa que significa que  els bancs i la Borsa d'Atenes continuaran tancats i el límit de la retirada d'efectiu en els caixers automàtics es manté en 60 euros diaris.

Milers de jubilats i aturats que no tenen targetes de pagament han tornat avui a fer cua des de primeres hores del matí fora dels bancs grecs per cobrar part de les pensions i subsidis a les oficines obertes per atendre exclusivament aquestes necessitats.