Publicitat
Publicitat

Impunitat en els delictes de violència sexual

El 98% de les menors de Tumaco han patit abusos

La violència sexual s’ha convertit en una de les pitjors xacres que pateixen les dones de la comunitat afro de Tumaco, sobretot, les adolescents. “El 98% de les menors d’edat han patit abusos sexuals de paramilitars o guerrillers de les FARC”, denuncia Luz de María, membre de la taula municipal de dones de Tumaco.

“Les noies són sempre les víctimes. S’aprofiten de la seva condició de pobresa i del seu baix nivell cultural per enganyar-les i violar-les. A vegades queden embarassades i després són abandonades o assassinades”, es desespera Luz de María.

“La justícia no les empara. Els abusos sexuals es justifiquen dient que ho han fet de forma voluntària, que es tracta de prostitució encoberta. Però una nena de 13 o 14 anys no és conscient del que està fent “, lamenta Luz de María. “Tot i la gravetat dels casos encara no existeix cap registre oficial i actualitzat sobre el nombre de dones, i nenes, que han sigut víctimes de violència sexual en el marc del conflicte armat a Colòmbia”, denuncia l’activista. “Els paramilitars i la guerrilla han convertit això en Sodoma i Gomorra”, lamenta.

Una de les tragèdies més recents que ha commocionat Tumaco ha sigut el triple homicidi de tres menors, dues de 14 anys i una de 16, que van aparèixer amb els peus lligats i un tret de gràcia en un manglar de la platja del Morro fa unes setmanes. Una pluja torrencial cau sobre el barri del Voladero, on vivia Ximena Arbreda, una de las tres noies assassinades. Estava a punt de fer 15 anys el 26 de juny, el dia que la van assassinar amb les seves dues amigues, Paula Campaz, de 14 anys, i Yurani Preciado, de 16. La Ximena s’havia comprat unes sabates vermelles per a la seva festa dels 15 anys, una tradició a tota l’Amèrica Llatina, segons explica la seva tia Diana.

La nena i els seus dos germans petits vivien des de feia anys amb ella i els seus avis perquè la mare havia marxat a treballar a Bogotà i el pare mai era a casa. “La meva neboda era molt rebel. Va deixar l’escola als 13 anys. Jo sempre estic treballant i no puc estar pendent dels meus nebots”, es justifica la dona.

Un pressentiment

“La Ximena anava amb les amigues fins tard, però sempre tornava a dormir a casa”, descriu la Diana. “Quan em vaig aixecar dissabte i vaig veure que no havia dormit a casa vaig tenir un pressentiment. L’endemà ens vam assabentar pels diaris que ens l’havien matat”, expressa amb dolor la tia de la Ximena.

“No sabem qui va matar les nenes, ni el que va passar. És molt trist que els diaris hagin justificat el seu assassinat dient que les nenes s’havien escapat de casa i estaven exercint la prostitució. La Ximena era a la flor de la vida i un desgraciat ens la va arrabassar”, diu desconsolada la Diana, sense poder contenir les llàgrimes.