Publicitat
Publicitat

PARLAMENT EUROPEU

L’Eurocambra demana l’alliberament dels presos de Veneçuela

Alliberament de presos

El Parlament Europeu va demanar ahir a Veneçuela que alliberi l’alcalde de Caracas, Antonio Ledezma, i tots els opositors, estudiants i manifestants pacífics detinguts “arbitràriament” per les autoritats del govern de Nicolás Maduro. La resolució aprovada a l’Eurocambra no inclou sancions a Veneçuela, tal com volia el grup liberal ALDE. Aquesta esmena no va aconseguir el suport del Partit Popular Europeu, ja que “en cap moment han volgut arribar fins a aquest extrem”, va explicar l’eurodiputat espanyol del PP Luis de Grandes. Tenint en compte que Veneçuela està en any electoral, el text, que va rebre un total de 384 vots a favor, 75 en contra i 45 abstencions, també demana a les autoritats veneçolanes que utilitzin “aquest període per establir un diàleg inclusiu basat en el consens”.

Podem, IU i Bildu en contra

L’Esquerra Unitària GUE/NGL va ser el principal grup parlamentari que es va oposar al text. Però tots els focus estaven en Podem i la seva posició respecte al govern de Nicolás Maduro. Després d’abstenir-se a intervenir en els debats previs al Parlament Europeu, Podem va votar en contra de la resolució perquè consideren que “la millor manera de defensar la democràcia i els drets humans a Veneçuela és el diàleg”. Precisament ahir la filla de Ledezma va criticar la posició de Podem respecte al seu país. Vanessa Ledezma va dir que Podem “no pot pretendre implantar a Espanya aquell socialisme bolivarià”. També es van oposar al text contra l’executiu de Maduro els eurodiputats d’ERC, ICV, Compromís, Esquerra Unida i Bildu.

Escalada de tensió

Veneçuela afronta un any electoral en plena crisi econòmica i política que s’ha vist agreujada pels últims episodis de repressió arran de les protestes contra el govern de Maduro. La detenció d’Antonio Ledezma, alcalde de Caracas i opositor, i la mort d’un noi de 14 anys per un tret de la policia en una manifestació opositora van fer saltar les alarmes a la comunitat internacional per la repressió política i social al país. Com a resposta, el 9 de març l’administració Obama va imposar sancions contra alts càrrecs del govern veneçolà.