Publicitat
Publicitat

DEBAT POLÍTIC

L’Eurocambra censura la deriva del primer ministre hongarès

Rebutja el debat sobre la pena de mort i el to contra la immigració

Des que Viktor Orbán és primer ministre d’Hongria no ha parat de rebre tocs d’atenció des de Brussel·les. Però la paciència de l’Eurocambra i la Comissió Europea es va esgotar amb la seva proposta per tornar a instaurar la pena de mort. El Parlament Europeu, reunit ahir en sessió plenària, va debatre per cinquena vegada sobre la deriva antidemocràtica del país, en presència del mandatari.

L’Eurocambra va voler enviar un missatge clar a Orbán: de la reinstauració de la pena capital en un estat membre no se’n parla, perquè no té cabuda en els drets fonamentals i valors de la Unió Europea. Tot i així, el mandatari hongarès es va mantenir ferm i va defensar que es debati la qüestió, encara que no s’acabi concretant. “Hem de poder parlar sobre la pena capital. Si es produeixen canvis, estaran en línia amb la legislació europea. No són normes marcades per la Bíblia, són lleis fetes per homes que també poden ser canviades pels homes”, va argumentar. Segons Orbán, s’ha de poder parlar “d’un càstig proporcional al delicte que s’ha comès” per “salvar els innocents”. Sobre aquesta afirmació, el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, li va recordar: “No mataràs”, en al·lusió al cinquè manament. No va ser l’única referència religiosa del debat, en què Orbán va voler indicar l’origen cristià del seu país com a argument contra la immigració.

En aquest sentit, també va defensar la sobirania de Budapest per fer una consulta sobre la immigració al marge de l’opinió de Brussel·les. El govern d’Orbán vol preguntar a la ciutadania sobre la suposada vinculació entre terrorisme i immigració. A l’hora de fer el seu argument, el primer ministre va aprofitar per carregar contra el sistema de quotes plantejat per la Comissió Europea, que va titllar de “bogeria” i que tindrà “un efecte crida”. “El sistema em sembla un error polític. Ja coneixem la proposta i pot ser molt greu per al nostre continent”, va afirmar.

Orbán, que va intervenir ahir a l’Eurocambra per iniciativa pròpia després de saber que el ple debatria sobre el seu país, va rebre sobretot el suport de la seva família política al Parlament, el Partit Popular Europeu. El seu president, l’alemany Manfred Weber, va defensar la consulta pública com un exercici democràtic “positiu”. L’espanyol Esteban González Pons també va sortir en la seva defensa, i va lamentar “l’estigmatització d’un estat membre per raons polítiques”. Molt diferent va ser el to del líder dels socialdemòcrates, Gianni Pittella, que va dir que Orbán ha “superat el límit de la decència”.

A finals del mes passat, Orbán, del partit conservador Fidesz, va assegurar que el país havia de “mantenir la pena de mort en l’agenda”. Les declaracions les va pronunciar pocs dies després de l’assassinat d’una noia que va commocionar el país.

No és la primera vegada que Orbán mostra la seva intenció de reinstaurar la pena de mort, també ho va anunciar el 2002, quan els sondejos el donaven com a perdedor de les eleccions. I ara torna a reafirmar-se, quan les enquestes d’opinió donen un 18% d’intenció de vot al partir d’ultradreta Jobbik. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ja va alertar que si Orbán persisteix amb aquesta idea, hi haurà una “lluita”.

Hollande rebutja les quotes de refugiats

El president francès, François Hollande, va rebutjar ahir l’aplicació d’un sistema de “quotes” per distribuir entre els estats de la UE els demandants d’asil -com proposa Brussel·les- i va acordar amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, estudiar un model que permeti “repartir” l’esforç d’acollida entre tots els països membres. Hollande va assegurar des de Berlín que “no té sentit” aplicar el model de quotes en el dret d’asil, ja que no es poden rebutjar les demandes que arriben només perquè s’hagi superat una xifra. Brussel·les es va mostrar ahir oberta a discutir la proposta que va presentar per aconseguir el consens.