Publicitat
Publicitat

L'Eurocambra blinda els drets del treballadors en l'acord comercial amb els EUA

Els diputats donen suport al mecanisme d'arbitratge privat que aixeca moltes crítiques entre els contraris al TTIP

La comissió de Comerç Internacional del Parlament Europeu ha reclamat aquest dijous, sobre la negociació de l'acord comercial amb els EUA, que no donarà per bo el tractat si desprotegeix als treballadors europeus i les seves conquestes socials.

Els eurodiputats han reclamat que els Estats Units es comprometin a respectar els estàndards laborals de l'Organització Internacional del Treball (OIT) si no vol rebre al veto de l'Eurocambra l'acord conegut com a TTIP per les seves sigles en anglès.

La posició adoptada per l'Eurocambra –que es votarà en ple el pròxim 10 de juny– estableix algunes altres línies vermelles com la protecció dels serveis públics europeus, el respecte als estàndards mediambientals de la Unió Europea (UE), la transparència en les negociacions i una major inclusió en el procés de la societat civil.

Sí al sistema d'arbitratge

Un dels punts més polèmics per als eurodiputats, l'establiment d'un sistema d'arbitratge per resoldre controvèrsies entre els inversors i els estat (ISDS), no ha estat finalment suprimit de la recomanació de l'Eurocambra tot i que hi havia diferents esmenes en aquest sentit.

En un acord assolit de matinada, poques hores abans del vot, els socialistes europeus han cedit en aquesta petició a canvi d'exigir als EUA la ratificació dels drets de l'Organització Internacional del Treball, segons han explicat a Efe fonts dels socialdemòcrates europeus .

Les recomanacions dels eurodiputats a la Comissió Europea que lidera a la negociació del TTIP s'han aprovat per 28 vots a favor i 13 en contra.

Etiquetes