Publicitat
Publicitat

PRÒXIM ORIENT

L’acord nuclear amb l’Iran, més a prop que mai

El negociador rus afirma que les dues parts han arribat a un pacte en el 90% dels punts

Recta final a un diàleg que porta 20 mesos viu. L’acord nuclear amb l’Iran és més possible que mai i ahir els negociadors de Teheran i de les potències occidentals reunides a Viena treballaven amb la hipòtesi que s’esgotarà amb èxit la pròrroga que es van donar les parts fins demà. Les converses busquen posar fi a un conflicte que fa més d’una dècada que dura i que ha deixat el país del Pròxim Orient aïllat per les sancions imposades. Precisament, aquestes sancions són el gran escull en el diàleg. Els iranians exigeixen un relaxament de les restriccions que durant aquests anys li han imposat i han ofegat la seva economia però, a l’altra banda de la taula, les potències que formen el G5+1 (la Xina, el Regne Unit, França, Alemanya, Rússia i els EUA) volen esperar una mica més.

En les últimes hores, mitjans internacionals havien apuntat que les potències del G5+1 haurien acceptat aixecar la feixuga càrrega de les sancions, que impedeix a l’Iran exportar lliurement les seves riques reserves petrolieres.

Als Estats Units, Barack Obama espera poder arribar a un bon acord perquè ha presentat aquestes converses com una prioritat en la seva agenda internacional i, sobretot, perquè una encaixada de mans amb els iranians li permetria vendre un èxit en el final de la seva legislatura.

Mesures “difícils”

Però, des de Viena, el secretari d’Estat nord-americà, John Kerry, va advertir que, tot i que s’avança pel bon camí, si l’Iran no fa un pas més decidit, la seva delegació no dubtarà a aixecar-se de la taula. “Si [Teheran] pren en els pròxims dies decisions difícils i les pren ràpidament, encara podríem arribar a un acord aquesta setmana. Però si no les pren, no el tindrem”.

D’aquesta manera Kerry refredava les expectatives i els rumors sobre un principi d’acord amb les sancions. “Vull ser absolutament clar. Encara no hem arribat on hem d’arribar en alguns dels temes més difícils”, va indicar.

El cap negociador de la delegació de Rússia, Serguei Riabkov, va assegurar que les dues parts estan d’acord en més del 90% dels punts a discutir.

Juntament amb les sancions, un altre tema de fricció en la negociació és l’accés dels inspectors de l’ONU per validar si l’Iran té capacitat nuclear per elaborar bombes. Aquesta ha sigut una acusació repetidament desmentida per Teheran, que no ha permès cap inspecció.

A Viena, les potències i l’Iran negocien un acord que limiti el programa nuclear iranià exclusivament a objectius civils.

Fins a Viena va viatjar ahir la cap de la diplomàcia de la Unió Europea (UE), Federica Mogherini, que va insistir en la línia que les delegacions tenen l’èxit a tocar. “El moment és ara. Hi som molt a prop”, va manifestar quan va arribar a l’hotel austríac on des de fa una setmana té lloc aquesta última fase dels esforços. “No tenim pla B”, va assegurar la italiana, que va afirmar que només cal voluntat política per al pacte.