Publicitat
Publicitat

L'exministre de l'Interior de Sarkozy titlla la seva imputació de "manipulació" política

Claude Guéant assegura que és un home "honest" i relaciona la seva inculpació amb la proximitat de les eleccions departamentals franceses del 22 i 29 de març

L'exministre de l'Interior francès Claude Guéant, imputat dissabte al sumari pel presumpte finançament il·legal de la campanya presidencial de Nicolas Sarkozy el 2007, ha denunciat aquest dilluns "una manipulació" amb la gestió del seu procediment judicial aprofitant la proximitat de les eleccions departamentals que se celebren els propers 22 i 29 de març. En una entrevista a l'emissora de ràdio 'RTL', Guéant ha afirmat que "hi ha una instrumentalització de l'acció de la justícia" i que "algú ho manipula tot".

L'exministre conservador ha lamentat que s'hagi fet "tot el possible", amb maniobres dilatòries en els interrogatoris, perquè hagués de passar arrestat la nit de divendres a dissabte, i així se li donés un major ressò mediàtic a l'assumpte. També ha fet notar que tots els elements de la instrucció que s'han utilitzat per a la seva imputació els tenien els jutges des de 2013. "S'ha esperat un any per inculpar-me", ha apuntat. Sobre el fons de l'assumpte, ha afirmat que "res en el sumari (...) constitueix una prova de les infraccions" que se li retreuen, i ha afegit que es considera "un home honest" i que ho demostrarà.

Els jutges instructors sospiten que els 500.000 euros que va rebre Guéant formaven part d'un suposat finançament de la campanya de Sarkozy de 2007 -que li va permetre accedir a la presidència francesa- amb fons del règim del llavors líder libi, Muammar al-Gaddafi.

Segons la versió del que ha estat durant anys la mà dreta de Sarkozy, aquests diners procedeixen de la venda de dos quadres d'un pintor flamenc del segle XVII, Andries van Eetvelt. La qüestió és que els experts de la casa de subhastes Artcurial consideren que és un preu exagerat per a aquest autor. El comprador és un advocat malaisi al qual la justícia francesa no ha pogut interrogar i que considera que va actuar merament de testaferro.

Al costat de Guéant, dissabte va ser també acusat l'empresari saudita Khalid Ali Bughsan, al qual se li imputa haver estat intermediari per al pagament a Guéant. L'exministre de Sarkozy, que afirma que veu "amb freqüència" a l'expresident, ha assegurat que ni coneix Bughsan, ni s'ha reunit mai amb ell, ni han parlat per telèfon.