Publicitat
Publicitat

TERRORISME

Líbia confirma la mort de l’exlíder d’Al-Qaida al Magrib Islàmic

El líder jihadista Mokhtar Belmokhtar, considerat responsable de l’atemptat contra la planta de gas algeriana d’In Amenas i el segrest de tres cooperants catalans, hauria mort en un bombardeig nord-americà a Líbia, segons el govern libi reconegut internacionalment.

Belmokhtar és una figura important de la insurgència al nord de l’Àfrica i el Sahel, que s’havia guanyat l’apel·latiu de “fugisser” per part dels militars francesos. No és el primer cop que s’informa de la mort de Belmokhtar: el 2013 es va creure que havia estat abatut en combats al nord de Mali. Però ahir els EUA van confirmar que dissabte passat van dur a terme un atac aeri a Líbia que tenia com a objectiu el dirigent d’Al-Qaida al Magrib Islàmic (AQMI). No obstant, el departament de Defensa no confirma la seva mort.

Un jihadista dedicat al contraban

Veterà de l’Afganistan i de la guerra civil algeriana dels anys 90, on va perdre un ull, Belmokhtar va ser un dels principals dirigents d’AQMI. Però va trencar amb el grup per constituir Al Mourabitu, mantenint els vincles amb l’organització central. El líder jihadista també s’havia guanyat la reputació de mafiós per la seva participació en les xarxes de contraban del Sàhara i el tràfic d’armes.

A Belmokhtar se l’acusa d’haver dirigit el segrest de la planta de gas d’In Amenas, a Algèria, en què van morir 40 treballadors. A més, hauria sigut el responsable del segrest d’una quarantena d’estrangers, entre els quals el dels cooperants catalans Albert Vilalta, Roque Pascual i Alícia Gámez, el 2009.

Des de la caiguda del règim de Gaddafi el 2011, Líbia viu immersa en una gran inestabilitat política i social. El buit de poder en àmplies zones del país ha permès a diverses milícies vinculades a Al-Qaida i a l’EI controlar algunes àrees.