Publicitat
Publicitat

REGNE UNIT

L’oposició a Cameron té nom de dona

El lideratge polític britànic es feminitza, però la paritat al Parlament de Westminster encara queda molt lluny

Quan el Parlament britànic es torni a reunir hi haurà moltes absències -principalment laboristes i liberaldemòcrates- però, sobretot, hi haurà més presència femenina que mai. Dels 650 diputats, 187 seran dones (un 28,8%), per les 148 (22,8%) que hi havia el 2010. És un rècord al Parlament britànic, que, malgrat tot, queda molt lluny de la paritat en un país on hi ha més dones que homes. Tots els partits han incrementat la quota femenina, excepte els libdems, que no tenen cap dona entre els vuit diputats que els queden. Els laboristes, amb 100 dones (un 43% del seu grup parlamentari), superen els conservadors, amb 64 (20%).

La feminització de la política britànica es pot apreciar en el lideratge de les diferents forces polítiques. La dona més important, o la que simbolitza aquest canvi, és Nicola Sturgeon, la líder de l’SNP, primera ministra escocesa -tot i que no serà diputada a Londres-. La líder dels laboristes fins a l’elecció del successor de Miliband és Harriet Harman, i la líder del Partit Verd, Caroline Lucas, també va aconseguir entrar al Parlament. També els nacionalistes gal·lesos del Plaid Cymru estan liderats per una dona, Leanne Wood. Només els liberaldemòcrates, els conservadors, el UKIP -que continua liderat des d’ahir per Nigel Farage, que va reconsiderar la seva dimissió de divendres- i els partits nord-irlandesos tenen líders masculins.

Aquesta presència femenina més gran es va confirmar ahir, quan el primer ministre, David Cameron, va anunciar el seu nou gabinet, que serà el primer govern tory en solitari des del 1997. Les carteres clau ja les va fer públiques així que va saber que havia guanyat, amb George Osborne mantenint-se com a ministre de Finances, Theresa May a Interior, Philip Hammond a Exteriors i Michael Fallon a Defensa. A més, Osborne va ser promogut a primer secretari d’estat, un càrrec equivalent al de vice primer ministre. Portarà també la negociació amb la Unió Europea.

Més enllà del seu nucli dur, ahir es va desvelar la resta del gabinet, que tindrà -entre les cares femenines- Nicky Morgan (Educació), Priti Patel (secretària d’estat de Treball), Amber Rudd (secretària d’estat d’Energia i Canvi Climàtic, que haurà de tirar endavant el programa nuclear al qual s’oposa l’SNP) i la baronessa Stowell (líder de la Cambra dels Lords). En el conjunt de l’executiu destaquen també Sajid Javid, a la cartera de Negocis i Innovació, i Boris Johnson, que assistirà als gabinets polítics i a qui Cameron podria donar un ministeri l’any que ve, quan plegui com a alcalde de Londres.

Mark Harper ocuparà el càrrec de Chief Whip, cap del grup parlamentari encarregat de mantenir la disciplina de partit i evitar rebel·lions, en una legislatura especialment complicada, ja que els tories tenen una mínima majoria i volen impulsar lleis controvertides com la consulta europea, retallades més fortes que a l’última legislatura, la reducció del nombre de parlamentaris de 650 a 600 (que perjudicarà els laboristes), reduir el poder dels escocesos en votacions d’afers que afecten Anglaterra o Gal·les, reducció dels poders als sindicats per convocar vagues i l’abolició de la Carta Europea dels Drets Humans.

Precisament ahir van arribar a Westminster els 56 escocesos que faran de principal partit d’oposició a Cameron (a l’espera que els laboristes es recuperin de la patacada) i que estaran liderats a Londres per Alex Salmond. L’SNP té bona part de la responsabilitat de l’auge de la quota femenina, ja que aporta 18 dones dels 56 diputats que té, un 32% del seu grup, incloent-hi l’estudiant de política de 20 anys Mhairi Black, que va derrotar el coordinador de campanya laborista. Tots ells es van fer una foto somrients i distesos amb la bandera escocesa onejant a les portes de Westminster.