Macron estén la mà a Putin per la reconciliació de Rússia i la UE

El president francès rep a la seva residència d'estiu el rus, a pocs dies de la cimera del G-7

El president rus, Vladímir Putin, ha visitat aquest dilluns la residència d'estiu del seu homòleg francès, Emmanuel Macron, al fort de Brégançon. La trobada bilateral mirava de compensar l'absència del rus a la reunió de les principals potències mundials, el G-7, que se celebrarà el cap de setmana vinent a Biarritz. Rússia va ser expulsada del G-8 el 2014 després d'annexionar-se la península de Crimea: “El G-7 no existeix. Com puc tornar a una organització que no existeix? El que existeix encara és el G-8, però cap dels seus membres assisteix a les seves reunions". 

Síria, aparcada

Putin ha arribat a la residència en un helicòpter amb els colors de Rússia i els dos han ofert una roda de premsa en un marc informal, en què han mostrat voluntat de rellançar les relacions entre Moscou i la UE. Macron ha aparcat la qüestió més espinosa, Síria, després que Putin es vantés de fer costat al règim de Baixar al-Assad contra els "terroristes" d'Idlib, la regió rebel del nord-est del país sotmesa des de fa setmanes a intensos bombardejos de l'aviació russa que estan provocant milers de víctimes civils. L'apel·lació de Macron que es respecti l'alto el foc va deixar Putin del tot indiferent.

Nou ordre internacional

"En un ordre internacional en recomposició en què occident ha perdut l'hegemonia", Macron ha defensat que Europa i Rússia han de recuperar "una arquitectura de seguretat i de confiança". Putin ha anunciat que el francès participarà l'any vinent a Rússia en els actes de commemoració del 75è aniversari de la victòria de l'URSS sobre l'exèrcit nazi a la Segona Guerra Mundial. Macron ha defensat que "Rússia és Europa" i ha recordat Dostoievski, Soljenitsin i Caterina la Gran i ha arribat a presentar Rússia com un exemple de "liberalisme polític".

Els opositors russos com els 'armilles grogues'?

El moment més incòmode per a Macron ha sigut quan Putin, preguntat sobre la repressió de les manifestacions opositores a Moscou, ha dit que les autoritats russes volen evitar "una situació com la dels 'armilles grogues' a França". Macron ha hagut de reaccionar i aclarir que, a diferència de l'oposició russa, els 'armilles grogues' van poder presentar-se a les eleccions europees. El president francès també defensa que l'acostament a Rússia servirà per pressionar-la amb més eficàcia contra les vulneracions de drets.

Cimera sobre Ucraïna

Sobre Ucraïna, París vol una cimera a quatre –Alemanya, Rússia, Ucraïna i França– en les pròximes setmanes davant la perspectiva que l'elecció a Kíev del nou president, Volodímir Zelenski, obri noves perspectives per trobar una sortida al conflicte pel Donbass. Putin va reconèixer que, després dels primers contactes amb el nou president, "hi ha motius per a un optimisme prudent".

L'altre tema sobre la taula és l'Iran, aliat de Rússia i el país amb què la UE vol mantenir l'acord de no nuclearització que Donald Trump ha fet saltar pels aires. Macron va assegurar que tant França com Rússia esperen una desescalada del pols entre Teheran i Washington.

També a preguntes de la premsa Putin va negar que hi hagi cap risc de contaminació nuclear a la base de llançament de míssils del nord del país que va patir una explosió el 8 d'agost amb cinc morts: "Hi hem enviat experts i controlen la situació; s'han pres mesures preventives i no es pot produir cap imprevist".