Publicitat
Publicitat

Marea contra les retallades a Londres

Entitats antiausteritat anuncien més mobilitzacions i vagues els pròxims mesos

Amb lemes com “L’austeritat mata” i “Fem fora els tories ”, milers de persones es van manifestar ahir per Londres en la primera gran protesta contra la política d’austeritat del nou govern britànic. David Cameron va comprovar que guanyar les eleccions per una còmoda majoria fa tan sols sis setmanes no calma l’ambient de descontentament per les retallades anunciades en els serveis socials.

L’Assemblea dels Pobles, la plataforma convocant, ja va advertir que l’èxit de la convocatòria els havia superat i que el d’ahir era el primer acte d’una campanya més àmplia i l’estrena d’un moviment massiu a punt per plantar cara a l’executiu, com ja ha passat en altres estats europeus. A falta de les estimacions de la policia, els organitzadors van xifrar en unes 250.000 les persones que van desfilar entre el Banc d’Anglaterra i el Parlament -un itinerari simbòlic- en un ambient festiu, i es va convertir en la manifestació més multitudinària dels últims anys al país. L’acció va tenir una rèplica a la ciutat escocesa de Glasgow.

Després de guanyar les eleccions del mes passat, Cameron i el seu ministre de Finances, George Osborne, no han parat de recordar que la seva màxima prioritat és reduir el dèficit pressupostari del Regne Unit i que la mesura només pot ser efectiva si es retalla la despesa pública. En total, el gabinet conservador de Cameron -que ja no governa amb coalició- preveu una reducció pressupostària de 12.000 milions de lliures esterlines (15.000 milions d’euros), que també afecten les partides en educació i sanitat. L’executiu justifica les tisorades perquè, amb l’actual balanç, les arques públiques britàniques no serien capaces de fer front a una altra crisi financera.

Per als milers de manifestants que ahir van omplir el centre de Londres, les paraules del govern només són excuses i, en aquest sentit, van fer crides a favor de protegir el sistema de seguretat social, les pensions i les prestacions a mares solteres i famílies amb dificultats econòmiques.

Enmig de la manifestació, el cap de l’Assemblea del Poble, Sam Fairbairn, va augurar un estiu calent, amb “vagues i protestes d’acció directa i de desobediència civil a tot el país” amb l’objectiu d’acabar amb l’austeritat.

Sense ajuts socials

“Crec que hi ha una veritable necessitat d’aturar l’austeritat i les retallades que afecten els vulnerables”, deia Anna Rachel Rowlands, una cambrera que es va unir a la marxa. “El govern sembla molt obsessionat amb la reducció dels ajuts socials per a les persones més joves que estan buscant feina”, apuntava.

De la mateixa manera, Gareth Hardy es desfogava assegurant que “tot el país” està tip d’“austeritat, retallades i privatitzacions de serveis” que van començar amb les polítiques liberals de Margaret Thatcher a la dècada dels 80, i que “ja n’han tingut prou”.

A la protesta hi van participar líders laboristes, sindicals i personalitats del món de la cultura britànica, com la cantant Charlotte Church, que va prendre la paraula per incidir que passar per dificultats econòmiques o no arribar a final de mes no és un pecat i, així, va demanar que la gent no tingui por a sol·licitar ajuts. “Si us sentiu avergonyits perquè heu d’anar als bancs d’aliments és perquè aquest govern prefereix veure com us moriu de gana, però vosaltres teniu l’autoritat moral”, va arengar enmig d’aplaudiments.