Publicitat
Publicitat

Obama demana a Etiòpia que doni més espai a premsa i oposició

Human Rights Watch calcula que des de 2010 més de 60 periodistes del país africà s'han hagut d'exiliar per por de la repressió política

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha demanat aquest dilluns al govern etíop que ofereixi "més espai a periodistes i veus de l'oposició", ja que això, al contrari del que es pugui pensar, reforçarà els avenços aconseguits pel país en els últims anys. En una roda premsa conjunta amb el primer ministre etíop, Hailemariam Desalegn, Obama ha rebutjat que certes organitzacions opositores siguin "grups terroristes", ja que fins al moment només "parlen i fan oposició", però no hi ha proves que planegin derrocar el govern.

Etiòpia és un dels països que exerceixen més pressió sobre els mitjans de comunicació i partits opositors, un fet denunciat per organitzacions com Human Rights Watch, que assegura que des de 2010 més de 60 periodistes etíops s'han hagut d'exiliar per por de la repressió política. No obstant això, el president nord-americà ha insistit que el govern d'Etiòpia va ser "elegit democràticament" en les polèmiques eleccions del mes de maig, en què el governant Front Democràtic Revolucionari del Poble Etíop (EPRDF) i els seus aliats polítics van aconseguir tots els escons en disputa.

Obama ha assenyalat que el seu govern vol " aprofundir en la protecció dels drets humans" i que creu "en la promesa feta per Etiòpia" que millorarà la seva relació amb la premsa i l'oposició, ja que així el país pot estendre el seu lideratge econòmic a altres aspectes relacionats amb la governança. El president nord-americà s'ha defensat de les crítiques pel seu viatge a Etiòpia i ha assegurat que la seva estratègia d'acostament al govern etíop és exactament igual que la que s'utilitza en altres països, com la Xina, ja que no seria just "tractar les grans potències d'una forma i els països petits d'una altra".

Per la seva banda, el primer ministre etíop, Hailemariam Desalegn, ha reconegut que el seu govern necessita ajuda per "reforçar el procés democratitzador" iniciat pel seu partit fa ja més de dues dècades, i que està disposat a seguir la seva col·laboració amb els Estats Units "tot i les diferències" que mantenen en alguns assumptes.

Respecte a les constants crítiques per la repressió contra els periodistes, Desalegn ha recordat que "la percepció exterior de vegades no es correspon amb la realitat", tot i que sí que ha reconegut que Etiòpia necessita "més i millors periodistes" que no treballin amb grups violents i siguin més "ètics". "Necessitem periodistes joves que ajudin el país a entendre el que està passant i que ens ajudin a veure les nostres limitacions i errors", ha dit Desalegn després d'exalçar el creixement econòmic i el desenvolupament aconseguit en els últims anys.

La visita d'Obama a Etiòpia, la primera d'un president electe dels Estats Units, és la segona i última etapa del viatge a l'Àfrica emprès pel mandatari nord-americà, que aquest cap de setmana ha estat a Kènia, la terra on va néixer el seu pare. Aquest dimarts pronunciarà un esperat discurs a la seu de la Unió Africana (UA) a Addis Abeba després d'haver-se reunit amb nombrosos líders africans i regionals per tractar assumptes com la crisi del Sudan del Sud.