Publicitat
Publicitat

Obre el primer museu dedicat al nazisme a la ciutat de Munic

Durant molt de temps a la ciutat de Munic, la capital bavaresa, li ha resultat difícil assumir la revisió del seu rol durant el nazisme. Però des de la setmana passada per fi ha quedat obert en aquesta ciutat alemanya un centre de documentació dedicat al nacionalsocialisme. L’exposició permanent sobre Munic i el seu passat nazi ofereix mirades sobre esdeveniments polítics generals de l’època i també detalls més precisos contrastats per experts acadèmics.

El nou edifici del centre de documentació, un dau blanc, està ubicat on hi havia la seu central del partit nazi. Aquella zona, on també hi ha un temple funerari on Adolf Hitler havia fet enterrar els lluitadors del partit en l’intent de cop d’estat del 1923, s’havia demolit l’any 1947 i durant molt temps va ser un solar.

Inaugurat dijous passat per la ministra de Cultura, Monika Grütters, el primer museu consagrat a la història del nazisme a Munic va obrir simbòlicament coincidint amb el 70è aniversari de l’alliberament de la capital bavaresa per les tropes americanes i amb el 70è aniversari del suïcidi de Hitler.

La reticència a sortir d’un silenci

Per al director d’aquest centre de documentació, Winfried Nerdinger, fill d’un membre de la resistència local, és evident que a Munic li ha costat sortir del silenci “perquè va ser marcada pel segell nazi com cap altra ciutat”. El principal objectiu del centre és explicar com la capital de Baviera, orgullosa de ser ara terra de tolerància i amb una rica escena cultural, va caure de ple davant la perversió nazi. L’exposició permanent, de quatre plantes, mostra imatges de l’època de les grans desfilades nazis a Munic fins que els bombardejos aliats van destruir la ciutat.