Publicitat
Publicitat

La Policia Nacional de Mèxic va executar 22 civils segons la Comissió Nacional dels Drets Humans

Els resultats de la investigació també acusen els agents federals de tortures, maltractaments i manipulació de proves

La Comissió Nacional dels Drets Humans (CNDH) mexicana ha publicat un contundent informe que acusa la Policia Federal d'executar de forma arbitrària 22 civils el mes de març de l'any 2015 en un ranxo de l'estat de Michoacán, a l'oest del país. Els fets van acabar amb 43 morts, presumptament membres del càrtel Jalisco Nueva Generación (JNG), i posen sobre la taula l'ús excessiu de la força per part dels agents de seguretat, la tortura i la manipulació de proves i d'informació.

Davant d'aquestes acusacions, el govern mexicà ha al·legat que les forces de seguretat van actuar en "legítima defensa". Renato Sales, comissari de Seguretat Nacional, ha negat les acusacions, ha dit que la investigació continua i ha instat el Parlament a ampliar les situacions en què la Policia Federal pot disparar. " L'ús de les armes va ser necessària i proporcional a l'agressió", va defensar Sales.

Els resultats de la investigació duta a terme per la CNDH van fer-se públics ahir en roda de premsa, en la qual es van donar a conèixer informacions sobre les víctimes mortals i les males pràctiques dels agents. La comissió va concloure que " les víctimes presentaven una posició de desavantatge respecte als seus agressors" i que, per tant, es pot parlar d'"execucions arbitràries", tot i que no van rebre trets a poca distància.

Dels 22 morts en van morir quatre per "ús excessiu de la força" i quinze més per arma de foc –tot i que la CNDH no va poder establir tècnicament "les circumstàncies de la mort ni el grau de participació en l'enfrontament–. Les altres dues víctimes –un policia federal i un civil– mostraven signes d'haver patit un atropellament.

Tortures i manipulació de proves

Les acusacions van més enllà de les "execucions arbitràries". En un primer moment van entrar al ranxo 41 policies i posteriorment van arribar una cinquantena d'agents terrestres de reforç i cinc més en helicòpter. Segons la CNDH, els federals van tenir unes quatre hores "per manipular el lloc dels fets" des que va acabar l'operació i fins que va arribar la justícia de l'estat de Michoacán.

Durant aquest temps hi va haver manipulació de cadàvers i col·locació deliberada de proves. Així mateix, la investigació de la CNDH va acreditar "actes de tortura i tracte inhumà i degradant" cap a diversos detinguts. Segons Ismael Eslava, membre de la CNDH, els detinguts " van ser agredits tant físicament com psicològicament" i sotmesos a interrogatoris mitjançant amenaces de mort cap a ells i les seves famílies".

Però no només la Policia Federal va cometre irregularitats. La comissió també ha destapat diverses irregularitats comeses pels procuradors generals de Michoacán: referències inadequades dels cossos i les armes, metodologia qüestionable i males fotografies. Alhora, van denunciar irregularitats en les autòpsies practicades a les víctimes.

Nou escàndol de la Policia Federal

Els agents van entrar al ranxo en el marc d'una operació policial contra el càrtel JNG. La "massacre", però, no és la primera que esquitxa els federals: els 22 morts de l'any passat van fer recordar als mexicans els fets de Tlatlaya, amb una vintena de morts a mans dels militars, o el cas de Ayotzinapa, en què  43 estudiants van ser presumptament assassinats per membres del crim organitzat amb la complicitat de les forces de seguretat.