Publicitat
Publicitat

Proactiva i MSF rescaten més de 6.500 persones davant les costes de Líbia

Han hagut de ser evacuats dos bessons de cinc dies. A les barcasses hi havia moltes dones i criatures

Els equips de rescat de  Metges Sense Fronteres Proactiva Open Arms estan treballant sense treva davant les costes de Líbia. En les últimes hores han recuperat una vintena de barcasses de goma i una barca de fusta que transportava unes 700 persones que han transferit a vaixells dels guardacostes italians; en total han assistit unes 6.500 persones. És, amb diferència, la jornada en què ha protagonitzat més rescats l'ONG amb seu a Badalona, que aquest estiu va ampliar les seves operacions de l'Egeu al Mediterrani central.

"Ha estat una bogeria: des de les cinc de la matinada no han parat de treure gent de l'aigua", explica Laura Lanuza, portaveu de Proactiva Open Arms.

Les dues embarcacions de rescat, l''Arsal' (Proactiva) i el 'Dignity I' (MSF), estan al límit de la seva capacitat i treballen per salvar més vides repartint armilles entre els nàufrags i assegurant les precàries barcasses. La feina de l''Arsal' consisteix a arribar tan ràpid com sigui possible al lloc on hi ha les embarcacions, prioritzar les que estan en una situació de més perill i acompanyar-les fins a vaixells més grans dels guardacostes. Les persones més vulnerables (dones, criatures, malalts i ferits) pugen a l'embarcació: l''Arsal' n'ha arribat a tenir 200 a bord aquest matí.

Entre els rescatats hi ha dos bessons de cinc dies, un dels quals estava malalt, i han estat evacuats cap a Itàlia. "Hi havia molts nens i molts nadons", apunta Lanuza. No hi ha constància de víctimes mortals.

L'arribada de tantes pasteres en un sol dia es pot explicar perquè fins dissabte hi va haver mala mar i pluja a Líbia. Després d'uns dies sense veure cap pastera, aquest diumenge els cooperants van tornar a notar un augment de les barcasses: amb l'ajuda d'una barca de pescadors libis, van portar a lloc segur 721 persones.

Aquest 2016 serà l'any amb més víctimes mortals al Mediterrani per l'èxode de refugiats, segons l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM). Entre el gener i l'agost almenys 3.200 persones s'han ofegat en el camí, considerat el trajecte més perillós del món per als immigrants sense permís, només en els vuit primers mesos de l'any.