Publicitat
Publicitat

Demà s'enlaira el primer vol comercial entre els Estats Units i Cuba

És el primer dels 110 que hi haurà cada dia entre els dos països, en ple procés de desgel

La normalització de les relacions entre els Estats Units i Cuba farà demà dimecres un nou pas amb la posada en marxa del primer vol regular entre tots dos països en mig segle. Al maig, ja va quedar resolt el bloqueig marítim quan un creuer va entrar al port de l'Havana procedent de Miami amb 700 persones a bord. 

L'aparell de l'aerolínia nord-americana JetBlue s'enlairarà de l'aeroport de Fort Lauderdale, a l'estat sud-oriental de Florida, i arribarà al d'Abel Santamaría de la ciutat cubana de Santa Clara. Serà el primer dels 110 vols directes diaris -20 a la capital cubana i 90 a altres ciutats- entre tots els que va aprovar aquest any el departament de Transport dels EUA. De moment, i a causa de l'embargament vigent, cap companyia cubana pot aterrar en territori nord-americà perquè l'avió seria requisat per Washington. 

En aquestes rutes hi podran viatjar nord-americans que estiguin en qualsevol de les 12 categories que permet Washington, relacionades amb activitats culturals, empresarials, educatives o periodístiques, en el seu intent de suavitzar l'embargament econòmic que imposa Washington a l'Havana i que prohibeix expressament els desplaçaments com a turistes a Cuba.

Amb l'aprovació d'aquestes rutes, el govern dels EUA va assenyalar que pretén "reunir les famílies cubanonord-americanes i fomentar l'educació i les oportunitats per a les empreses nord-americanes de totes les mides".