Publicitat
Publicitat

L'huracà més potent de la història recent dispara l'alerta a Mèxic

La potent pertorbació tropical 'Patricia' entrarà pel Pacífic amb vents sostinguts de més de 300 km/h i un mínim de pressió atmosfèrica inèdit

Diferents regions de Mèxic estan en alerta aquest divendres a causa de l'imponent huracà 'Patricia', que està emetent diversos senyals de ser el més potent dels darrers 70 anys. La borrasca s'ha format i alimentat al Pacífic, però és imminent la seva entrada per la costa oest de Mèxic. El govern ja ha demanat a la població que prengui " mesures extremes, més enllà d'allò que és normal", alhora que ha exhortat a buscar immediatament refugis segurs, ja que s'espera que el 'Patricia' toqui costa mexicana cap a les deu de la nit, hora catalana, amb una força 5, la màxima categoria.

El servei meteorològic mexicà té activada l'alerta per efectes d'huracà des de San Blas fins a Punta San Telmo, un tram que inclou indrets com Puerto Vallarta i Manzanillo. Segons aquest mateix avís, l'huracà té associats vents sostinguts de fins 325 quilòmetres per hora, amb ratxes que arriben als 400. Més enllà dels efectes del vent també s'esperen pluges molt fortes en regions com ara Jalisco, Colima, Michoacán i Guerrero, unes pluges que continuarien al llarg de dissabte.

325 quilòmetres per hora

És la velocitat sostinguda del 'Patricia', que ha arribat a ratxes de 400 quilòmetres

Algunes de les darreres observacions fetes en avioneta pel  National Hurricane Center dels Estats Units alerten que es tracta d'una borrasca inèdita, ni a l'Atlàntic ni al nord-est del Pacífic  mai s'hi havia trobat fins ara una pertorbació amb una pressió atmosfèrica tan baixa al seu centre: 880 hectopascals. Se superarien així els mínims observats en altres grans huracans com el 'Wilma' (882 hectopascals) i el 'Gilbert' (888). Per citar un altre exemple ben conegut, l' huracà 'Katrina' va tenir un mínim de pressió de 902, en el moment de màxima intensitat.

La força del 'Patricia' és similar a la del tifó 'Haydan', que el 2013 va devastar regions de les Filipines i va deixar 7.000 morts.

S'espera que l'huracà segueixi una trajectòria en direcció nord-oest, un cop hagi tocat terra anirà perdent força, però les últimes previsions del National Hurricane Center alerten que mantindrà categoria màxima encara durant 12 hores.