PRÒXIM ORIENT

La menor palestina Ahed Tamimi va ser assetjada durant el seu interrogatori

Un vídeo demostra com la noia va ser escridassada, amenaçada i intimidada

La menor palestina Ahed Tamimi -detinguda el 19 de desembre per haver bufetejat un soldat israelià i condemnada a vuit mesos de presó- va ser assetjada físicament i psicològicament durant un interrogatori que li van fer dos agents israelians. La noia, de 17 anys -en tenia 16 quan va ser arrestada-, va ser escridassada, amenaçada i fins i tot intimidada durant l’interrogatori: un dels agents li va arribar a dir que tenia “uns ulls blaus molt macos”. L’interrogatori es va dur a terme sense l’aparent presència de l’advocada de l’adolescent, ni dels seus pares, ni tan sols d’una dona policia, tal com estableix la llei a Israel.

El pare de la noia, Bassem Tamimi, va difondre ahir en una roda de premsa a Ramal·lah fragments d’un vídeo de dues hores corresponent a l’interrogatori al qual va ser sotmesa la seva filla el 26 de desembre passat, una setmana després de la detenció. A les imatges es veu com un policia i un soldat de la intel·ligència militar israelians escridassen la noia, mentre aquesta no diu absolutament res. L’única cosa que s’atreveix a xiuxiuejar és: “He decidit mantenir-me en silenci”.

Al vídeo els dos agents adverteixen la noia que prendran represàlies contra la seva família: “Si no ens dones el que volem, detindrem tothom qui apareix al vídeo”, diuen el policia i el soldat mentre ensenyen a Ahed Tamimi una gravació en una pantalla d’ordinador. “Coneixes la Nour, el Marwan, l’Osama i la Marah. Els coneixes tots. Ens els endurem si no cooperes, està a les teves mans”, afegeixen els agents, fent referència a amics i membres de la família de la noia.

En un altre moment del vídeo, el militar li diu que s’assembla a la seva germana: “La meva germana petita és rossa i té els ulls blaus com tu. Quan va a la platja [es posa] com una hamburguesa”, afirma el soldat literalment. I afegeix, parlant a crits i a pocs centímetres de la cara de l’adolescent: “Com et poses tu sota el sol? Com la meva germana? Vermella, vermella, vermella?”

La llei israeliana estableix que l’acusació ha de lliurar a la defensa una selecció d’imatges dels interrogatoris en els casos de detenció de menors. D’aquesta manera, la família de la noia ha tingut accés al vídeo. Arran de les imatges, l’advocada defensora d’Ahed Tamimi, Gaby Lasky, va presentar dues queixes a la fiscalia la setmana passada perquè considerava que la pressió a la qual va ser sotmesa i alguns dels comentaris que els agents li van fer equivalien a assetjament sexual a una menor.

El pare de la noia també va denunciar ahir que la seva filla va ser interrogada diàriament durant els primers deu dies de detenció, excepte la jornada que va comparèixer davant el tribunal militar. Alguns dels interrogatoris van durar fins a dotze hores consecutives, segons va detallar el pare.

Ahed Tamimi va ser detinguda després que es viralitzés un vídeo on apareixia bufetejant un soldat israelià al pati de casa seva, a la localitat palestina de Nabi Salih, prop de Ramal·lah. La noia s’ha d’estar a la presó fins al juliol, després que s’hagi declarat culpable d’incitació i d’haver colpejat un soldat. Inicialment s’enfrontava a una pena de tres anys entre reixes.