Publicitat
Publicitat

Un tribunal del Caire ratifica la condemna a mort de l'expresident egipci Mohamed Mursi

La cúpula dels Germans Musulmans també és sentenciada a la pena capital. Els veredictes es poden apel·lar

Un tribunal del Caire ha ratificat la pena de mort per a l'expresident egipci, l'islamista Mohamed Mursi, acusat d'haver facilitat una fuga massiva d'una presó el 2011. El jutge ja havia dictat la pena de mort el maig, però havia deixat la seva execució en mans del gran muftí, Shawqi Allam, la principal autoritat religiosa del país, que segons la llei ha de confirmar les penes de capitals. També ha estat condemnat a mort el guia suprem dels Germans Musulmans, Mohamed Badie. Totes dues dues sentències es poden recórrer.  Mursi és el primer president elegit democràticament de la història d'Egipte, després de la revolta que va derrocar el dictador Hosni Mubàrak, i va ser apartat del poder pel mariscal Al-Sissi, que va obrir una forta campanya de repressió contra els Germans Musulmans. 

Unes hores abans, el mateix tribunal havia condemnat a cadena perpètua Mursi i 16 dirigents islamistes més, acusats d'espionatge i col·laboració amb organitzacions estrangeres per planejar atacs a Egipte. Entre els condemnats també, Mohammad Badie, i el president i el vicepresident del braç polític de la confraria, el Partit Llibertat i Justícia, Saad Katatni i Esam al Arian, respectivament. En aquesta mateixa causa, en què van ser processades 36 persones, la sentència condemna a mort tres prominents dirigents de la Germandat: Jairat al Shater, Mohammad al Beltagui i Ahmed Abdelati. Fins a 13 persones més, jutjades en rebel·lia, també han estat condemnades a morir a la forca i dos més han rebut penes de set anys de presó, mentre que un dels inicialment processats ha mort a la presó, Farid Ismail. Tots estan acusats de revelar secrets de la seguretat nacional i col·laborar amb organitzacions estrangeres, entre elles el moviment islamista palestí Hamàs.

"Fora el govern militar"

Mursi ha escoltat amb cara seriosa la sentència des de la gàbia reservada als processats dins de la sala, a l'Acadèmia de Policia del Caire, amb una gran presència de policies i periodistes. Els condemnats han fet amb la mà el símbol de les protestes dels islamistes (aixecar 4 dits) i van cridar lemes com "fora el govern militar" o "els revolucionaris lliures continuarem el camí".

Mursi ja va ser més condemnat a l'abril a 20 anys de presó per l'ús de la violència durant uns disturbis ocorreguts en les rodalies del Palau Presidencial de Itihadiya, al Caire, al desembre de 2012. L'exmandatari, enderrocat el 3 de juliol de 2013, té altres casos oberts en què està acusat d'insultar la judicatura i lliurar informació classificada a Qatar.

Des del cop d'Estat del mariscal Al-Sissi, el juliol de 2013, les autoritats egípcies han perseguit els Germans Musulmans, declarats grups terrorista, i la justícia ha condemnat als seus dirigents i a centenars dels seus simpatitzants a penes de mort i de presó.