Política 21/01/2015

Gallardo, Camp i Costa segueixen Pintat a la nacional dels Liberals

Aquest dimecres a la nit encara treballen en el tancament de la territorial de Canillo, tot i que asseguren tenir les altres sis tancades

J.d.
2 min
Els integrants de la llista nacional de Liberals d'Andorra / J.D.

Escaldes-EngordanyEls Liberals d'Andorra han celebrat aquest dimecres la presentació de les seves candidatures a l'Hotel Roc Blanc d'Escaldes-Engordany, tot i que, en part per estratègia política, en part per gestions d'última hora, s'ha quedat, únicament, en un anunci de la llista de la circumscripció nacional, que anirà encapçalada, com ja s'havia avançat, per Josep Pintat, seguit del president del partit, Jordi Gallardo, Joan Carles Camp i el secretari general, Ferran Costa. Pintat ha reconegut, després d'un breu discurs i les fotografies protocol·làries, que encara aquest dimecres a la nit es treballa en la llista territorial de Canillo, mentre que les altres sis estarien tancades. De fet, els canillencs Dolors Cabot i Carles Font formen part, finalment, de la llista nacional, fet que evidencia la dificultat per tancar aquesta territorial, aprofitant aquests pesos pesants per a la nacional.

"Aquest és un moment delicat i feixuc i el fet de remenar noms de persones que són amics és molt delicat", ha explicat Pintat, que ha assegurat que hi ha sis territorials tancades, tot i que falta Canillo. De fet, alguns dels candidats de la nacional, que han anat pujant a l'escenari en ser anomenats per Jordi Gallardo, no eren presents, per estar encara treballant la llista pendent. Finalment, la proposta per la circumscripció nacional s'ha tancat amb David Forné, Josep Pubill, Dolors Cabot, Alex Molné, Maria Blanca Vazquez, Miquel Albós, Maanan Aouraghe, Nuria Fius, Domingos Manuel Araujo, Carles Font, i els suplents Joan Tomás, Sebastià Roca i Joan Albert Farré.

Els candidats han estat rebuts amb entusiasme per un auditori en el qual els pesos pesants liberals del país no han fallat. Els excaps de Govern, Marc Forné i Albert Pintat, els exministres liberals, Ferran Mirapeix i Josep Maria Cabanes, l'expresident del PLA, Enric Pujal, i l'excònsol menor de Sant Julià de Lòria, Enric Sangrà, eren presents entre el públic i han escoltat amb atenció com Josep Pintat insistia en el seu discurs, en les poques línies programàtiques que, de moment, defensa en nom del seu partit: l'excés legislatiu de l'executiva de Martí i unes polítiques fiscals i econòmiques lluny de l'ideari liberal.

Pintat ha lloat l'economia espanyola que té "una maquinària administrativa perfectament engreixada" encara que "només" hagi fet 72 lleis en quatre anys, per les 152 lleis –un nombre forçament criticat pel candidat pel seu "excés"– de la legislatura andorrana. Però no és l'única política que critiquen els Liberals, també l'entrada en vigor de l'IRPF i els models econòmic i social que "reposen en una fiscalitat i uns CDI que s'han considerat que eren crucials i que estem analitzant i valorant", ha afegit Pintat. Tot plegat ha suposat un distanciament entre Liberals i DA, que ha desembocat en la candidatura que s'ha presentat aquest dimecres.

A la pregunta de si el cap de Govern li va demanar a Pintat que esperés quatre anys més per provocar aquest moviment de peces al centre dreta, l'excònsol de Sant Julià ha assegurat que no, que està aquí perquè ha vist "tot un grup de jovent i de persones treballant amb il·lusió i molta empenta per recuperar les idees liberals a Andorra i també per la conjuntura econòmica". El repte dels Liberals? "Guanyar i tenir governabilitat", ha clos Pintat.

stats