Política 13/02/2019

El PS critica que fer pagar els rescats “no té sentit si es posa en risc la persona”

Els socialdemòcrates han presentat dues reserves d'esmens al pressupost

M. M.
2 min
El conseller general del PS, Pere López, durant la roda de premsa. / M. M.

Andorra la VellaEls socialdemòcrates estan en contra que es puguin reclamar els costos en un rescat de muntanya efectuat pel Cos de Bombers, tal com recull el projecte de llei de pressupost. El PS és totalment contrari a aquest cobrament i apunta que el treball en comissió, que ha servit per ampliar aquesta possibilitat també als organitzadors de proves esportives, encara ha empitjorat més la idea inicial i serveix per llençar un missatge molt negatiu cap a “l'èxit de les competicions del país”. El conseller general del PS, Pere López, considera que el punt només té “afany recaptatori” i deixa de tenir sentit en un país que pretén potenciar “l'accés a la muntanya i l'excursionisme”. Afegeix que la mesura no és vàlida “si mai una sola persona es posa en major risc pel fet de retardar la comunicació amb els servis d'emergència per por al futur possible pagament”.

Per altra banda, López denuncia la diferenciació que planteja el text legislatiu respecte als rescats de muntanya o qualsevol altre actuació que es faci en l'àmbit urbà provinents també d'una negligència de la persona rescatada, que en aquest cas no es planteja cobrar. “La protecció civil i la seguretat ciutadana és una política pública”, ha apuntat. El conseller ha anat més enllà i ha assegurat que en aquells països que s'ha implementat una mesura semblant resulta molt complicat arribar a cobrar, perquè s'obren llargs períodes de litigi per dirimir si la sortida era o no negligent. Ha apuntat altres mesures que no siguin coercitives com treballs a la comunitat o l'obligatorietat de cursar talles de seguretat.

És per això que el PS ha presentat una reserva d'esmena al pressupost que es debatrà aquesta darrera sessió del Consell General, on també defensaran una reserva d'esmena en referència a la declaració de l'IRPF dels ensenyants andorrans que treballen al sistema francès. Segons denuncien els socialdemòcrates i part del col·lectiu es produeix una mala interpretació del Conveni de Doble Imposició (CDI) amb França i també s'han produït abusos econòmics per part de l'Agència Tributària Andorrana que han portat a retencions excessives en la declaració de l'IRPF.

Finalment, els socialdemòcrates també han mantingut l'esmena que van presentar al projecte de llei per a la igualtat de tracte i no-discriminació perquè totes les entitats i administracions públiques hagin de reservar places per a dones en el seus llocs directius i de responsabilitat amb un mínim del 33%. Un percentatge que, tal com demana la reserva d'esmena, s'hauria d'incrementar fins arribar al 45% de les places per al gènere o sexe femení el 2021. El vot negatiu a aquesta proposta per part de DA, ha fet assegurar a López que “no creu en la igualtat de gènere ni que les dones puguin ocupar llocs de responsabilitat”, i ha recordat que dels vuit nomenaments que s'han fet aquesta legislatura al Consell General totes han estat atorgades a homes.

stats