Política 27/01/2018

El 15 de febrer es coneixeran les candidatures del PS a cap de Govern

El Partit Socialdemòcrata ha aprovat aquest dissabte el calendari i el reglament, que té com a principal novetat un cens que permetrà votar a tothom sense inscripció prèvia

M. M.
3 min
Pere López, flanquejat per Susana Vela i Carles Sánchez durant la celebració del comitè directiu. / M. M.

Andorra la VellaAmb la vista posada a les eleccions generals previstes per la primavera del 2019, malgrat que finalment es poden avançar, el PS ha aprovat aquest dissabte el calendari i el reglament per trobar la persona candidata a cap de Govern. Segons es defineix en el calendari, el període per presentar candidatura s'obrirà aquest proper dimarts 30 de gener i s'acabarà el 6 de febrer. Els aspirants tindran temps entre el 7 i el 14 de febrer per recollir les 25 signatures necessàries per validar-la. En cas que s'hi presenti una sola candidatura, el 15 de febrer es proclamaria el nom de la persona candidata del Partit Socialdemòcrata a cap de Govern.

Malgrat que el període per presentar-se encara no s'ha obert, el secretari d'organització del PS, Carles Sánchez, ha indicat, un cop ha finalitzat el comitè directiu celebrat aquest dissabte, que de moment només l'actual president del partit, Pere López, ha manifestat la intenció de concórrer a l'elecció, fet que fa pensar que serà el candidat escollit. Tot i això, en cas que finalment es presenti més d'una candidatura, la campanya electoral de les primàries s'allargaria fins el 3 de març i aquell mateix dia es celebraria la jornada electoral i es proclamaria la candidatura guanyadora. En aquestes primàries estarien cridats a votar els afiliats, els simpatitzants i qualsevol persona ciutadana major de 16 anys, sigui de nacionalitat andorrana o resident. En cas d'empat es celebraria una segona volta el 10 de març.

La diferència respecte les primàries del 2014 és que aquesta vegada la persona no afiliada o no simpatitzant podrà votar directament el mateix dia de les eleccions, sense haver-se d'inscriure de manera prèvia a cap cens i sense haver de pagar un euro. Això si, hauran de signar una declaració conforme estan d'acord amb els valors de l'esquerra i el centreesquerra, com ja es va fer el 2014. Malgrat que les persones residents després no podran votar a les eleccions generals, el partit apunta que l'obertura del procés a tota la ciutadania forma part dels seus valors i les seves reivindicacions, definides en el XVè congrés ordinari del passat mes d'octubre i que pivoten, sobretots, en relació a la doble nacionalitat i una reforma de la llei electoral.

El comitè directiu també ha servit per analitzar l’actualitat política, tant en l’àmbit nacional com pel que fa als diferents comuns on hi ha representació del PS. Des de la Joventut Socialdemòcrata també s’ha fet balanç de l’activitat, destacant la bona acollida que ha tingut la formació en política que, justament aquest dissabte al matí, ha celebrat la seva segona jornada.

El recurs per portar Sindicatura al TC

Durant les declaracions davant de la premsa, la primera secretària del PS, Susanna Vela, ha explicat que el recurs que el partit farà contra la Sindicatura per la seva actuació en l’afer del grup mixt i el fet que el síndic general no convoqués López a la junta de presidents està gairebé enllestit i la setmana que ve s'entrarà al Tribunal Constitucional. Malgrat que s'havia apuntat que el recurs es presentaria a la Batllia, els assessors legals del partit han indicat que s'ha de fer davant del TC.

La mateixa Vela s'ha mostrat “preocupada” per l'afer amb França pel contraban de tabac. Segons la primera secretària del partit les lleis “s'han de complir i entenem que s'hi hi ha hagut un incompliment de la llei el Govern s'haurà d'explicar”.

stats