Societat 24/07/2018

El consell d'administració de la CASS analitza les mesures sobre les pensions i Rascagneres reitera la urgència

La parapública prohibeix els pagaments en efectiu arran del cas de l'empleada que s'hauria quedat diners

M. F.
4 min
El director de comunicació, el president del consell d'administració i la directora de la CASS, David Caubet, Jean-Michel Rascagneres i Joaquima Sol, durant la roda de premsa. / M. F.

Andorra la Vella“És un tema de matemàtiques, les xifres canten i hi ha un problema”. D’aquesta manera ha reiterat el president del consell d’administració de la CASS, Jean-Michel Rascagneres, la seva opinió que cal implementar mesures de manera urgent per garantir el sistema de pensions. “S’han de prendre mesures perquè cotitzem poc per les pensions que es reben”, ha manifestat, afegint que, a més, paradoxalment, hi ha gent que percep pensions molt baixes. Cal recordar que precisament des de la CASS es van fer arribar al Consell General i al Govern una sèrie de propostes per a la sostenibilitat del sistema que aquest dimarts el nou consell d’administració ha començat a avaluar. Es mirarà si cal fer-hi “millores o modificacions” al document amb les propostes.

Rascagneres ha manifestat que, personalment, no creu que hi hagi grans modificacions respecte a la proposta inicial, ja que les mesures que es van posar sobre la taula eren “les menys traumàtiques”. El president del consell d’administració de la parapública ha reiterat el fet que el que és evident és que les solucions s’han de començar a plasmar “demà i no demà passat” i ha destacat que en breu s'encarregarà un altre estudi actuarial.

El president del consell d’administració de la CASS ha fet aquestes manifestacions en la roda de premsa de balanç del primer semestre de la parapública. Entre els objectius marcats per a aquest any hi ha optimitzar els recursos sanitaris i així ha explicat que aquest dimarts mateix el consell d’administració ha aprofitat la seva reunió per analitzar el reglament d’assistència sanitària pública i modificacions a la llei de la CASS. Entre aquestes modificacions, n’hi ha una que va proposar la CASS perquè el tribunal que ha de dirimir sobre les altes o invalideses estigui integrat per tres membres, el metge de la CASS, el pèrit i un professional de medicina legal i forense perquè dictin l’informe mèdic final que el consell d’administració ha de validar en cas de conflicte. D’aquesta manera, ha destacat Rascagneres, s’evita que l’òrgan de govern de la CASS hagi de decidir sobre qüestions mèdiques que no domina i també es vol evitar litigis. Altres dues qüestions que s’han avaluat en el consell d’administració sobre la reforma de la llei de la CASS són els canvis en el copagament arran de la implantació de la figura del metge referent i en la cotització dels autònoms. Rascagneres no s’ha volgut pronunciar sobre aquests canvis, ja que els impulsa el Govern.

Canvis en l'entesa prèvia

Tal com ha detallat la directora de la CASS, Joaquima Sol, quant als objectius d’optimització dels recursos sanitaris, s’està treballant en convenis amb els fisioterapeutes i els farmacèutics. En el cas dels primers, es vol establir una mena de forfet per patologies que donaran dret a un cert número de sessions sense la necessitat que hi hagi una entesa prèvia, és a dir, sense que la persona s’hagi de desplaçar a la CASS perquè li siguin validades aquestes sessions. De fet, ara com ara s’estan revisant els criteris d’entesa prèvia, ja que s’han adonat que se’n demanen moltes i que potser no sempre és necessari. Quant a la figura del metge referent, Sol ha recordat que en el conveni que van signar l’any passat amb els metges ja s’incloïa. Des de la CASS es posa en relleu que s'està preparat per a l'entrada en vigor d'aquesta figura.

Millores a la planta baixa i enquesta de satisfacció

El director de Comunicació i Relació amb l’Assegurat, David Caubet, ha recordat que en el marc dels objectius de millora de l’atenció a l’usuari, ha estat ja seleccionada l’empresa d’arquitectura que farà la remodelació de l’àrea d’atenció al públic que ha de servir, també, perquè la primera atenció sigui més eficient i les persones sàpigan exactament on s’han de dirigir. També es vol promoure la CASS en línia i, en aquest sentit, s’espera que a la tardor les persones que tinguin el certificat digital nacional puguin accedir sense problemes a la part privada de la web. A més a més, es tirarà endavant una nova enquesta de satisfacció aquesta tardor. Caubet ha insistit en la feina que es fa per a la formació i capacitació dels professionals de la CASS.

Prohibició de pagaments en metàl·lic

Qüestionat sobre la causa judicial oberta contra una treballadora acusada d’irregularitats comptables, Rascagneres ha declinat fer cap mena de declaració, tot i que sí que ha confirmat que arran d’aquests fets han “reaccionat” i s’han prohibit els pagaments en metàl·lic a la CASS. D’aquesta manera, es demana a les persones que han de fer pagaments que ho facin per ingrés bancari. El president del consell d’administració també ha confirmat que la Batllia els va demanar una auditoria i que ha estat encarregada a algú extern a la CASS. Aquest treball haurà de determinar la quantia que aquesta empleada s’hauria quedat.

Defensor de l'afiliat

D’altra banda, des de la CASS han informat que el consell d’administració celebrat aquest dimarts ha decidit que la figura del mediador de la CASS, que fins ara havia desenvolupat Josep Maria Goicoechea evolucioni cap al defensor de l’afiliat, que haurà d’informar a l’òrgan directiu de les incidències constatades i fer un informe anual.

A l’últim, Rascagneres ha recordat que un equip de persones de la CASS està avaluant l’impacte que tindrà l’acord d’associació per veure les adaptacions legislatives que caldrà fer i decidir quines poden ser adaptades directament o sobre quines caldrà una moratòria.

stats