Societat 09/12/2021

Canvi de protocol a les escoles: dos cribratges setmanals i confinament de l’aula amb un sol positiu

Les mesures aprovades entraran en vigor dilluns

ARA Andorra
3 min
Una escola

Andorra la VellaEls nens d’entre 5 i 12 anys són el col·lectiu més afectat per la pandèmia des del setembre i fins aquest desembre. Aquest motiu ha fet que el Govern hagi aprovat mesures per mirar de frenar la circul·lació del Sars-Cov-2 a les aules. La ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, ha insistit aquest dijous que “les escoles han de seguir obertes” i ha anunciat que, des de dilluns, es realitzarà dos cribratges setmanals a partir dels sis anys. Aquestes proves seran obligatòries per accedir al menjador escolar i a totes les activitats extraescolars. Els cribratges es faran als stoplabs, “perquè les famílies puguin acompanyar els seus fills”. En quedaran exempts els nens i nenes que hagin passat la malaltia en els darrers sis mesos.

 

Els alumnes que passin les proves podran acreditar-ne el resultat amb la presentació de l’SMS o amb el certificat de la prova diagnòstica que lliura la Creu Roja. Els alumnes exempts, perquè han passat la malaltia, en tindran prou amb una declaració “de bona voluntat” feta per la família.

 

Govern canvia el protocol per aïllar aules: a maternal i primera ensenyança s’aïllarà l’aula sencera si hi ha un positiu a la classe. A segona ensenyança, batxillerat i FP es manté l’aïllament a partir dels tres positius “perquè no hi ha tanta incidència”.

Vilarrubla ha manifestat que entre dimarts i aquest dijous s'ha mantingut reunions amb tots els presidents de les ampes per poder-los fer arribar la informació, ja que hi havia dubtes sobre les activitats que es duen a terme fora del centre. D'aquesta manera, ha destacat que si són propostes que abans es feien dins i fora del centre ara s'hauran de fer només en el marc del recinte escolar.

D'altra banda, tant Vilarrubla com Martínez Benazet han posat en relleu que la prestació per als pares que han de romandre a casa en cas de tenir un fill confinat es manté activa i que s'està "mirant si cal una nova configuració" que suposaria que se'n puguin beneficiar tant els que tenen un fill malalt com només els que estan confinats per ser contacte. Vilarrubla també ha puntualitzat que els infants que hagin passat la malaltia podran anar a l'escola.

Els locals d'oci nocturn poden augmentar fins al 100% els ajuts pel lloguer

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, acompanyat del secretari d'Estat d'Economia, Eric Bartolomé, s'ha reunit aquest dijous a la tarda amb els representants del sector de l'oci nocturn per recollir els seus neguits i exposar-los les noves mesures decretades per fer front a la COVID-19. Així, en la trobada Gallardo els ha compartit els motius pels quals s'han establert aquestes noves mesures, entre elles el tancament temporal de l'oci nocturn. El ministre els ha expressat el seu suport, especialment perquè es tracta d'un dels sectors que més han patit amb la pandèmia. Per aquest motiu, els ha anunciat un augment de les ajudes al lloguer i a les quotes hipotecàries, que va entrar en vigor de nou la setmana passada coincidint amb el tancament dels locals. Així, s'augmenta del 75% al 100% el percentatge d'ajuda que ofereix l'executiu per cobrir els lloguers o les hipoteques dels locals d'oci nocturn.

Aquest augment busca minimitzar els efectes del tancament en les empreses que en la descripció detallada de l'activitat, tinguin la menció de pub, discoteca, sala de ball o similar de manera exclusiva. En cas de tenir-la de manera no exclusiva, el percentatge d'ajudes se situa en el 50%. Els ajuts s'apliquen sobre la mensualitat completa o sobre la part proporcional del mateix mes.

stats