Boris Johnson assegura que el Regne Unit seguirà cooperant amb la UE després del Brexit

El ministre d'Exteriors britànic ha assistit a la primera reunió del Consell de la Unió Europea, on ha confirmat que el Regne Unit no abandonarà el seu "rol de lideratge" a Europa

El nou ministre d'Exteriors britànic, Boris Johnson, s'ha estrenat avui a la reunió del Consell de la Unió Europea, on ha deixat clar als seus homòlegs europeus que el Regne Unit seguirà cooperant de manera estreta amb el projecte europeu un cop el país abandoni la Unió. "En cap cas abandonarem el nostre rol de lideratge pel que fa a la cooperació europea", ha afegit Johnson. 

Per part de la Unió Europea, s'ha deixat clar que no es començaran a negociar els termes de la marxa del Regne Unit fins que la primera ministra, Theresa May, no invoqui l'article 50 del Tractat de Lisboa, que suposaria l'inici del procés de sortida.

L'exalcalde de Londres també es va reunir a Brussel·les amb l'alta representant de la Unió Europea per a la política exterior, Federica Mogherini, en una reunió de "to cordial", malgrat que Johnson, durant la campanya del Brexit, havia comparat Mogherini amb Adolf Hitler (pels seus "plans per conquerir Europa").

Mogherini i el ministre d'Exteriors es van reunir per discutir una posició conjunta en relació al cop d'estat fallit de Turquia i a l'atac de Niça. Pel que fa a Turquia, Johnson es va limitar a apuntar que "després de l'intent de cop d'estat, cal moderar totes les posicions".

Ministre d'Exterior per sorpresa

La nova primera ministra del Regne Unit, Theresa May, va sorprendre nomenant com a ministre d'exterior l'histriònic exalcalde de Londres Boris Johnson. Periodista i defensor del Brexit, Johnson s'havia esborrat de les travesses que el situaven com a futur primer ministre, després de la dimissió de David Cameron.

Johnson, molt popular entre els conservadors, s'enfrontarà a la responsabilitat ministerial, i haurà d'assistir a les reunions del Consell de Seguretat de l'ONU i negociar els termes del Brexit. De moment, el Regne Unit ja ha anunciat que no té pressa per activar l'article 50, i fins que no ho faci seguirà sent membre de ple dret de la Unió Europea.