Publicitat
Publicitat

REGNE UNIT

Cameron vol confiscar el sou dels immigrants irregulars

El ‘premier’ renegociarà amb la UE la política migratòria

Treballar al Regne Unit sense tenir la documentació en regla serà delicte i, a més, la policia podrà confiscar els salaris dels estrangers en situació irregular. Es tracta de dues de les mesures “radicals” per intentar “controlar la immigració il·legal” que va presentar ahir el primer ministre britànic, David Cameron, reelegit amb majoria absoluta en les eleccions del 7 de maig.

A diferència del que passa als països del sud o de l’est, al Regne Unit no és fàcil arribar-hi sense tenir els papers, però sí que ho és continuar-hi vivint un cop caduca el permís de residència, així com treballar malgrat que no es disposi del permís pertinent. És el cas de molts estudiants o joves que han marxat cap al Regne Unit fugint dels efectes de la crisi als seus països d’origen. Cameron vol eliminar aquestes situacions i per això pretén reformar la normativa laboral i renegociar amb la Unió Europea les directrius en matèria d’immigració. Aquest últim punt és un joc de filigranes del premier per presentar-se davant l’electorat com a defensor dels interessos britànics a Brussel·les, i frenar així la victòria del no en el referèndum del 2017 sobre la permanència a la UE.

Frenar la contractació en origen

Cameron va subratllar que el seu govern treballa en un projecte de llei que obligarà les entitats bancàries a verificar els comptes de persones sospitoses d’estar al país en situació il·legal, i impedir que les empreses contractin ciutadans sense els papers en ordre. Amb la llei vigent les empreses ja poden ser multades amb 20.000 lliures (uns 26.000 euros) si contracten treballadors il·legals, però la nova legislació tipificarà aquests contractes no com a falta sinó com a delicte.

Amb el nou projecte de llei -que haurà de ser aprovat per un Parlament en què Cameron té majoria absoluta- s’obligarà les agències d’ocupació a primar treballadors amb residència legal al Regne Unit abans que contractar a l’estranger, en origen. També es prendran mesures contra les persones que lloguin pisos a immigrants sense papers. L’anunci de Cameron va coincidir amb la publicació de les últimes dades de nouvinguts, que superen de llarg les promeses de limitar el nombre d’immigrants que va fer quan va arribar al poder el 2010. L’any passat van entrar al país 318.000 estrangers, 20.000 més que el 2013 i 110.000 més que el 2012, quan les previsions eren que no en fossin més de 100.000. El constant augment demostra fins a quin punt la promesa de Cameron ha quedat incomplerta. Com a rècord d’entrades es manté la xifra de l’any 2005, quan 320.000 persones van entrar al país. Eren els anys en què els països de l’Est es van incorporar a la Unió Europea i el Regne Unit era vist com la terra promesa, amb una economia a l’alça i plena ocupació.

Cameron, que va voler donar ahir gran solemnitat a la presentació de les noves mesures, va reconèixer que la xifra d’arribades era “decebedora” i, per contrarestar-ho, va prometre fer del Regne Unit “un país menys atractiu” per als estrangers. “Una immigració no controlada pot perjudicar el nostre mercat laboral i reduir els sous. El poble britànic vol que aquestes coses siguin resoltes”, va advertir.