Publicitat
Publicitat

CATÀSTROFE NATURAL

Dificultats en el rescat pel sisme a l’Àsia del Sud

S’eleva a 350 el nombre de morts en el terratrèmol a l’Afganistan i el Pakistan

Els equips de rescat s’esforçaven ahir per poder arribar a les zones afectades pel terratrèmol de magnitud 7,5 a l’escala de Richter que dilluns va sacsejar l’Afganistan i el Pakistan. El balanç oficial de víctimes ja superava els 350 morts -248 al Pakistan i 115 a l’Afganistan- i més de 2.200 ferits -1.700 al Pakistan i 538 a l’Afganistan-. Però el recompte final podria ser molt superior quan s’aconsegueixi arribar a algunes zones muntanyoses de difícil accés.

Les pluges, la neu i les carreteres bloquejades per roques i esllavissades dificultaven ahir l’avanç dels precaris equips de rescat, molts dels quals es van haver de desplaçar a peu. A la zona de l’epicentre, a la província afganesa de Badakhxan, tretze dels 28 districtes eren ahir completament inaccessibles amb vehicle.

Però a les dificultats del terreny s’hi afegeix en aquest cas el conflicte que viu la zona, amb presència de talibans en diversos districtes. La mateixa Unicef advertia ahir en un comunicat que la meitat dels afectats són nens i que ara “s’enfronten a més amenaces mortals, ja que les condicions extremes i la inseguretat han privat les comunitats d’ajuda”.

Comunicat dels talibans

Tot i així, els insurgents talibans es van mostrar disposats a col·laborar i, en un pas inusual, van emetre un comunicat per demanar a les seves files que “s’esforcin al màxim” per ajudar les víctimes, segons Efe. “L’Emirat Islàmic -com s’autodenominen els talibans- demana a totes les organitzacions humanitàries i als països rics que no escatimin l’ajut a les víctimes del terratrèmol amb refugis, aliments i medecines”, afegia el document.

Tant els Estats Units com l’Iran ja han ofert ajuda humanitària. A més, diverses ONG s’han desplaçat a la zona, però totes pateixen les mateixes dificultats d’accés a les zones muntanyoses més remotes i els obstacles afegits pel terratrèmol, que manté algunes carreteres “completament sepultades”, segons el director de Mercy Corps al Pakistan, Arif Noor.

“Estem molt preocupats per la seguretat i el benestar dels infants, els més vulnerables, ja que les temperatures cauen en picat”, advertia també la directora regional de l’Unicef per a l’Àsia Meridional, Karin Hulshof.

A la província afganesa de Kunar el cap de la policia es queixava a Efe que no havia arribat encara cap ajuda des de Kabul, la capital: “Les poques provisions que teníem als magatzems provincials ja les hem distribuïdes entre unes quantes famílies, però el nombre de víctimes és molt més gran i necessitem recursos”, deia Abdul Habib Sayedkhili.

En tot l’Afganistan el terratrèmol va destruir totalment o de manera parcial fins a 7.600 habitatges, segons el govern afganès, de manera que la principal necessitat de les víctimes, a més de l’atenció als ferits, són refugis provisionals per protegir-se del fred. Al Pakistan milers de persones van passar la nit d’ahir al ras, malgrat les baixes temperatures i tenir la casa en peu, pel temor a les rèpliques del sisme, que han arribat fins a la magnitud 4,8.

L’exèrcit pakistanès va enviar helicòpters a la regió afectada pel desastre, al nord del país, a la frontera amb l’Afganistan. “Equips mèdics i de rescat ja han pogut arribar a algunes de les zones afectades, però hi ha molts altres llocs als quals no es pot accedir per les dificultats del terreny”, explicava ahir Ahmed Kamal, un portaveu de l’Autoritat Nacional de Gestió de Desastres del Pakistan.

Però malgrat les escenes de pànic, sembla clar que els efectes del terratrèmol de dilluns són molt menys importants que els del que va sacsejar el Pakistan el 2005, que va deixar fins a 55.000 morts.