Publicitat
Publicitat

TURQUIA

Erdogan comença a fer-se un exèrcit a mida

La purga a Turquia continua després del cop d’estat fallit del 15 de juliol: ara l’objectiu del president Recep Tayyip Erdogan és l’exèrcit. El president va ordenar ahir per decret la destitució de 149 generals i almiralls, al voltant d’un 40% dels militars d’aquest rang. Ho va fer coincidint amb el començament de la reunió periòdica del Consell Militar Suprem. Entre ahir i avui les forces armades han de decidir les promocions i ascensos, però aquest cop la reunió servirà, principalment, per fer un exèrcit a la mida d’Erdogan.

El decret de destitució, publicat al butlletí oficial i emparat per l’estat d’emergència en què viu el país des del 21 de juliol, serveix per expulsar de l’exèrcit tots aquells militars que formin part o tinguin vincles amb “l’organització terrorista” del clergue Fethullah Gülen, a qui el govern turc acusa de ser l’ideòleg i el responsable del cop contra Erdogan. Així mateix, la reunió del Consell Militar Suprem s’ha avançat arran de l’intent fallit d’alçament, amb la intenció de començar ràpidament la reforma de l’exèrcit, un dels pilars de Turquia i la institució que històricament ha estat garant de la laïcitat i la modernitat de l’estat turc.

Les conclusions de la reunió es faran públiques després de ser ratificades pel president, que ja va advertir de la necessitat de fer entrar “sang fresca” al segon exèrcit més important de l’OTAN.

Demostració de poder

La reunió del Consell Militar Suprem s’ha celebrat tradicionalment al quarter general de l’exèrcit. Aquest cop, però, la reunió es fa a les oficines del primer ministre turc, que acolliran els càrrecs més alts de la jerarquia militar turca, a més del cap del govern i, per primer cop, del ministre de Defensa. Aquest canvi de lloc i de protagonistes s’entén com una demostració de força dels civils respecte als militars, i és la constatació de qui ostenta avui el poder a Turquia.